Canadezen optimistisch, Fransen somber gestemd

Canadezen zijn het meest optimistisch gestemd over de economische toekomst: 63 procent denkt dat de nationale economie verbetert en 64 procent verwacht ook een verbetering van de eigen levensomstandigheden. Uitgesproken pessimistisch zijn de Fransen (82 procent verwacht een verslechtering), gevolgd door de Zuid-Koreanen (76 procent).

Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van onderzoeksbureau Globescan naar de economische toekomstverwachting van de wereldbevolking. Voor het onderzoek zijn zo'n 38.000 mensen in meer dan twintig landen naar hun mening gevraagd.

Het grootste verschil met een jaar eerder is het recente doemdenken van Indonesiërs. Zag in 2004 nog een meerderheid de toekomst zonnig tegemoet, aan het einde van 2005 houdt 81 procent er een sombere blik op na.

Wat het onderzoek niet laat zien, is de redelijkheid van verwachtingen. De kaart hierboven probeert dat wel. De getallen zijn feitelijke groeicijfers, uit 2004, een jaar voordat het optimisme van burgers werd gepeild. Verwachtingen, zo is te zien, vertellen meer over cultuur dan economie. Er bestaat geen relatie tussen actuele groeicijfers en het optimisme van de bevolking. Er bestaat zelfs dikwijls een merkwaardig verschil tussen enerzijds het geloof in de rest van de wereld, in landgenoten en in de eigen kunnen en anderzijds de actuele situatie.

    • Yassine Salihine
    • Pieter van Os