Britten willen af van aandeel Airbus

Het Britse bedrijf BAE Systems wil zijn aandeel van 20 procent in de Europese vliegtuigbouwer Airbus verkopen aan het Frans-Duits-Spaanse consortium EADS. De besprekingen verkeren echter nog “in een vroeg stadium“, zo verklaarde het Britse wapen- en ruimtevaarttechnologiebedrijf vanmorgen.

Het was al enige tijd bekend dat BAE Systems zich meer wil toeleggen op zijn kernactiviteiten in de defensie-industrie. In dat verband richt het bedrijf zich vooral op de Verenigde Staten, waar het de grootste buitenlandse leverancier is van defensieproducten. Inmiddels komt al ruim een derde van de omzet van BAE Systems van de Amerikaanse markt. Vorig jaar nam BAE Systems het Amerikaanse wapenconcern United Defense over voor ruim twee miljard pond (drie miljard euro).

BAE Systems verklaarde vandaag dat de eventuele verkoop van Airbus UK geen consequenties zal hebben voor de 13.000 werknemers. De Britse vakbonden hebben echter bezorgd gereageerd op het nieuws.

Airbus UK heeft twee grote fabrieken, bij Broughton in Noord-Wales en bij Filton, niet ver van de stad Bristol. In Broughton worden onder meer de vleugels voor de nieuwe superjumbo van Airbus, de A380, gefabriceerd. Naar schatting nog eens 135.000 banen hangen indirect af van de activiteiten van Airbus UK.

Het Britse moederbedrijf beschouwt het als een goed moment om zijn aandeel in Airbus te verzilveren. Airbus draait de laatste tijd uitstekend. Het verkocht vorig jaar 1.055 vliegtuigen, een record in de vliegtuigindustrie. Daarmee bleef het Europese concern zijn Amerikaanse aartsrivaal Boeing in orders voor.

De schattingen van de opbrengst van het Airbus-aandeel, dat BAE Systems al sinds 1979 bezit, lopen uiteen van 2,4 miljard tot 3,0 miljard pond (3,6 miljard tot 4,5 miljard euro).

In grootaandeelhouder EADS heeft de Franse staat een belang van 15 procent, terwijl ook de Spaanse staat voor 5,5 procent meedoet. Het Duitse bedrijf DaimlerChrysler bezit 22,5 procent van de aandelen, terwijl het Franse Lagardère 7,5 procent van EADS in handen heeft.

Airbus: pagina 9