Brede coalitie in R'dam ketst af

Rotterdam krijgt geen gemeentebestuur van PvdA, CDA, VVD en SP. Deze brede coalitie, een voorstel van de PvdA, is vanochtend definitief afgewezen door de VVD. De verschillen met de SP zijn te groot, aldus VVD-fractievoorzitter Mark Harbers.

De afgelopen week hebben de vier partijen drie gesprekken gevoerd, onder leiding van informateur Piet Boekhoud. De fractievoorzitters spraken op basis van een tiental door de PvdA geformuleerde beleidsvoornemens. Vanochtend moesten de partijen aangeven of ze de stap wilden zetten van informatie naar formatie. De VVD wil dit niet.

Al eerder had VVD-voorzitter Harbers gezegd geen college te willen vormen met de SP. Desondanks vonden er toch gesprekken plaats om standpunten uit te wisselen. Ten aanzien van huisvesting, infrastructuur en openbaar vervoer zijn de verschillen tussen VVD en SP onoverbrugbaar, zegt Harbers.

Voor SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen was herziening van de omstreden sloopplannen voor de wijk Nieuw Crooswijk een “symbolische toetssteen“. Cornelissen: “De PvdA wilde mij als wethouder wonen. Maar dat kan alleen als de andere partijen bereid zijn om af te zien van de sloop van goede woningen in Nieuw Crooswijk. Dat gebaar hebben we niet gekregen.“

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst spreekt van een “dramatische ontknoping“. Hij heeft nog geen idee welke coalitie vanaf nu zal worden geprobeerd. De PvdA heeft tot nu toe ingezet op een brede coalitie. De Rotterdamse PvdA haalde 18 zetels. Leefbaar Rotterdam (14 zetels) weigert samenwerking met de PvdA.

    • Mark Duursma