7 redenen om thuis te blijven

1 site-seeing

Dollmakers

www.mydollmaker.com

Onbezonnen passie scene uit de film Le Secret (2000) FOTO: X Verleih X Verleih

Op zolder staat een schoenendoos vol papieren poppen. Victoriaanse dames in ondergoed die wachten tot iemand ze een papieren baljurk met lipjes omhangt, of een 'reiskostuum' aantrekt. Maar het alleen uitknippen, lipjes omvouwen en aankleden van voorgedrukte poppen verveelt snel en de doos op zolder is ver weg. Creatief met aankleedpop kan gelukkig ook online, via het principe drag and drop: slepen en neerzetten. Op de site www.mydollmaker.com kun je naar eigen inzicht een cartoonpopje maken en aankleden. Je kan kiezen uit tientallen meisjesgezichten met poppenogen, lijfjes met barbieborsten en wespentailles of ellenlange benen met laarzen, pumps of gympen. De popjes zijn mannequins voor nog meer rokjes, jeans, topjes, tassen en andere accessoires als kleine hondjes. Via de 'printscreen'-knop op het toetsenbord kan het popje worden gekopieerd in een tekenprogramma voor verdere bewerking. Eerst jezelf namaken, daarna je vriendenkring.

De Nederlandse ontwerpster Josephine van de Beld maakte haar eigen tuttelige versie op www.over-the-moon.org/dollz (OvD)

2 talkshow

Albert

RTL4, 21.30-22.30u.

Albert Verlinde heeft vanaf vanavond zijn eigen amusementsprogramma, simpelweg Albert geheten. De presentator wil de show 'de losheid van radio' meegeven en ziet Willem Duys als zijn grote voorbeeld. Iedere week zijn nationale en internationale prominenten te gast en treden er artiesten op. Een onderdeel van de show is 'Aan Tafel', waarin Verlinde praat met gasten die een sterke band met elkaar hebben.

3 reportage

Death by natural causes: Deadly cold

National Geographic, 22.00-23.00u.

In deze reportageserie wordt iedere week een andere natuurlijke doodsoorzaak, zoals uitdroging of verdrinking, behandeld.

Vanavond een reportage over de strijd tegen onderkoeling tijdens twee ongelukken in de sneeuw. Een jonge snowboarder valt in een twintig meter diepe spelonk in het ijs en een echtpaar op een sneeuwscooter belandt 's nachts in een meer.

4 opvoeden

Schatjes

Ned1, 21.00-21.45u.

In dit opvoedprogramma krijgen ouders raad als hun jonge kinderen hen tot wanhoop drijven. Vanavond krijgen Ronald en Saskia advies. Saskia is overspannen geraakt door het constante geruzie van haar zoontjes Huub (3) en Jelle (2). De jongetjes smijten met speelgoed én met elkaar. De relatie van Ronald en Saskia lijdt onder de situatie. Psychologe Fina van de Pol leert de ouders hoe ze zelf weer de baas in huis kunnen worden.

5 geuren

Nag champa wierook

Onder meer te koop via www.newhealing.nl voor 3,50 euro

Reuk is een ondergewaardeerd zintuig. We hebben een woord voor mensen die niet kunnen zien of horen, maar geen woord voor wie niet kan ruiken. Terwijl dat toch ook geen pretje is. Geuren bepalen een groot deel van je smaak, dus als je door een val van de trap je reukvermogen verliest, gaat ook een deel van je plezier in proeven verloren. Het schijnt dat geuren gemakkelijk te onthouden zijn: ruikt je neus na vijftig jaar weer de mottenballen van oma, dan waan je je terug in de tijd. Het is belangrijk om je neus af en toe eens te verwennen met lekkere luchtjes. Wierook kan niet iedereen waarderen, maar deze, met olie van de Nag Champa-bloem, haalt zelfs ware wierookhaters over de streep. In de stokjes zijn sandelhout, kamfer en kruiden uit de Himalaya verwerkt. Iedereen die ooit in India geweest is, zal een vlaag van herkenning voelen. (JL)

6 retro-ding

Slinky

www.thegadgetshop.com, te bestellen voor 4 pond

Iedereen kan zich nog wel zijn eigen verbazing herinneren: je bent een jaar of vijf en je staat onder aan de trap. Je kijkt omhoog. Pappa zet een kleine, zilverkleurige spiraal op de bovenste tree. En daar komt die kleine slang stap voor stap de trap af gelopen. Je mond valt open. De verbazing is te lezen in je grote ogen. Een wonder, denk je. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Sterker nog, je kunt ze gewoon kopen via internet. Slinky, want zo heet de spiraal officieel, is een retro-hebbeding dat de 5-jarigen van vandaag waarschijnlijk nog evenveel verbaast. Dat terwijl hij al meer dan zestig jaar oud is. In 1943 ontwikkelde de Amerikaanse ingenieur Richard James het stuk ijzerdraad dat door de werking van de zwaartekracht kon lopen. In 1945 werd het ding een grote hit tijdens de kerstverkoop en is nooit meer verdwenen. (JL)

7 film

Le secret

Virginie Wagon (Frankrijk, 2000) Ned.3, 23.50 - 01.30u.

De Franse regisseuse Virginie Wagon vertelt in Le secret een vrij bekend verhaal: een jonge, al twaalf jaar getrouwde vrouw met wolk van een baby zoekt naar spanning buiten het huwelijk. De sleur heeft toegeslagen, het avontuur is verdwenen. Haar man wil een tweede kind, zij is daar niet zo zeker van. Tijd voor een minnaar, een grote, zwarte Amerikaanse danser die niet gelooft in monogamie. Maar Wagon vertelt het zo ontzettend goed, met veel aandacht voor details, daarbij de psychologie van haar vrouwelijke hoofdpersonage altijd vooropstellend, dat het weer ontzettend fris wordt. Anne Coessens speelt de hoofdrol als verkoopster van encyclopedieën die haar controledrift inruilt voor onbezonnen passie. De gevolgen van haar keuze zich over te geven aan een onbekende kant van haar psyche ziet ze later wel. (AW)

    • André Waardenburg
    • Janna Laeven