Zelfs tegenstanders zijn vóór Rita Verdonk

Bloggers die Rita Verdonk haten, hebben redenen haar het VVD-lijsttrekkerschap toe te wensen.

Als de Nederlandse Thatcher het ook nog gezellig weet te houden, wint ze de verkiezing van Mark Rutte.

Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Den Haag, 08-03-2006. Internationale vrouwendag. Minister Verdonk zal een fietstocht maken door de Haagse duinen met tachtig multiculturele vrouwen. Deze fietstocht is de landelijke kick off van het Tilburgse project Fietsvriendinnen waarbij allochtone en autochtone vrouwen elkaar via gezamenlijke fietstochtjes beter leren kennen. Het projectÊ wordt binnenkort ook in andere gemeenten aangeboden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een financi‘le ondersteuning van het Oranje Fonds die symbolisch een cheque zal overhandigen. Integratie, politiek, hoofddoek, allochtoon, allochtonen. Foto: Evelyne Jacq Minderheden Rita Verdonk Jacq, Evelyne

Opmerkelijke verdeeldheid in het groepsweblog Fuck Ritaverdonk. 'De één vindt dat ze lijsttrekker moet worden, zodat ze niet meer keuzes maakt over onze geliefde allochtonen. De ander vindt dat het moet blijven zoals het is, zodat ze niet nog meer macht krijgt over Nederland.' Veel bloggende tegenstanders van de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie zijn vóór haar lijsttrekkerschap, en wel om dialectische redenen. Caprio zegt op groepsblog Sargasso: 'Verdonk zal de partij doen splitsen en de linkse oppositie doen aanwassen. Ik ben dan ook persoonlijk een groot voorstander van Verdonk.'

Jack schrijft op Geen Stijl.nl: 'Het is bijna een leninistisch complot. Deze voormalige kraakster infiltreert in de VVD en maakt de Linkse Lente mogelijk.' En Doktersnuggles stelt op dezelfde site: 'Verdonk is één van de exponenten van het harde en asociale beleid van dit kabinet, en bovendien een autist eerste klas. Wouter, Jan en Femke hoeven niet eens meer campagne te voeren. De kiezer wordt gewoon de linkse meerderheid ingejaagd.'

Uiteraard zal Rita het straks bij de ledenverkiezing niet van deze hegeliaans redenerende opposanten hebben. Toch zijn er aanwijzingen in de blogsfeer te vinden dat de 'Nederlandse Thatcher' zoals ze hier en daar al is gedoopt, de meeste kans maakt in de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap. Enkele blogs die zijn getooid met het officiële VVD-logo schuiven heel voorzichtig richting de minister. Sven van der Klaauw bijvoorbeeld, schrijft in zijn log: 'Zoals eerder gezegd zie ik een grote rol voor Verdonk weggelegd in de polarisering ten opzichte van de PvdA.' Ook denkt Van der Klaauw dat Verdonk meer stemmen van het CDA kan wegtrekken dan concurrent Rutte zal doen.

Daarnaast is de dynamiek van de komende interne VVD-strijd wellicht in Verdonks voordeel. Zo'n partijverkiezing is namelijk een ingewikkeld ding. Je mag elkaar wel slaan, maar niet te hard. Je blijft immers wel partijgenoten van elkaar, zeker bij de VVD. Politiek verslaggever Jan Joost Lindner schreef ooit: 'Bij de VVD is het altijd lente. De witte bal gaat heen en weer zonder dat de punten erg tellen, en een gemiste kans leidt slechts tot goedaardige vrolijkheid wederzijds.'

Mark Rutte moet straks flink meppen en in de aanval gaan om van zijn 'softe, linkse' (Cargawar.com) en wat gladde imago af te komen. Dat levert een levensgroot risico van ongezelligheid op. Rita Verdonk echter hoeft zich 'alleen maar' iets meer van haar goedaardiger, desnoods moederlijker kant te laten zien om de strijd te winnen.

Wekelijks voorziet Kees Versteegh weblogs over een aktueel onderwerp van commentaar. Links naar de genoemde logs via: www.nrc.nl/opinie

    • Kees Versteegh