WAT DOEN DE KINDEREN?

Rembrandt volgen

Hoe ruikt, smaakt, voelt en klinkt de Gouden Eeuw? Aan de hand van Rembrandt, of zijn zoon Titus, maken kinderen een tocht door het Rijksmuseum waarbij alle zintuigen geprikkeld worden en ze tot slot ook nog zelf iets maken. (Groot-)ouders die mee willen doen aan de inlooprondleiding zijn ook welkom.

Elke zondag, inlooprondleiding van 11u tot 12u30 in het Rijksmuseum, ingang Jan Luijkenstraat. Kosten €2,50 excl toegang. Inl www.rijksmuseum.nl

Mozarts’ schat zoeken

Op zijn sterfbed vertelt Wolfgang Amadeus Mozart aan zijn vrouw Constanze dat hij een oneindige schat zal nalaten. Een schat voor haar, hun kinderen én zijn trouwe dienaar Franz, de koetsier die hem altijd overal naar toebracht en al zijn geheimen kende. Maar wat en waar ís die schat … Dit weekend verzorgt Holland Symfonia symfonische familieconcerten in Haarlem en Alkmaar met Helmert Woudenberg en Anderske Kaspersma in de rol van Koetsier en Constanze.

Familieconcert: De Koetsier van Mozart za 8 april 14u Philharmonie, Haarlem. Zo 9 april 14u30 Theater De Vest, Alkmaar. Kaarten € 13, kinderen van 6 t/m 12 jaar € 7,50. Res 0900-7445427.

Hoorspel beluisteren

Op expeditie met een koptelefoon. dat kan 7, 8 en 9 april op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam tijdens het Grenzeloos Geluid Radiofestival. In het hoorspel, dat via een mp3 speler te beluisteren is, sluipt een vreemde onderzoeker rond de Westergasfabriek. Hij doet metingen met apparaten en laat een spoor van vernielingen achter. Is hij op zoek naar ‘ongeschreven geschiedenis’. Met zijn apparaten kan hij geluiden destilleren uit de muren van de oude fabrieksgebouwen. Geluiden van vroeger, flarden van gesprekken en geheime ontmoetingen. Zo vertelt hij het verhaal van de fabriek.

Voor kinderen vanaf 8 jaar Grenzeloos Geluid Radiofestival op 7, 8 en 9 april op het Westergasterrein, Amsterdam, mp3-spelers met de audio tour zijn te huur bij de festivalbalie in bioscoop het Ketelhuis. Inl www.grenzeloosgeluid.nl (Het aantal mp3-spelers is beperkt dus kinderen die er zelf één hebben, kunnen de tour daarop downloaden). Ook na het festival blijft de tour gratis beschikbaar via internet.

Naar het museum gaan

Dit weekend is het in honderden musea museumweekend met als thema ‘De kunst van het weten’ en ook voor kinderen zijn er leuke en spannende activiteiten georganiseerd. Inl www.museumweekend.nl. Een greep uit het programma :

Powwowdansen

Zaterdag 8 en zondag 9 april is er in het Zeeuws Museum een groot Indianenweekend met een expositie en activiteiten over de Zwartvoet Indianen. Het museum bezit een grote collectie van de Zwartvoet Indianen. Naast het museum, op het Abdijplein in Middelburg, is een tipidorp gebouwd, waar kinderen kunnen Powwowdansen, indianenschilden en tasjes kunnen maken, pony’s en stenen beschilderen. Er worden spannende verhalen verteld en films getoond over het leven van de indianen. In de kloostergangen van de abdij zijn survivaltochten.

Indianenweekend op 8 en 9 april van 10-17u in het Zeeuws Museum, Bogardstraat 33, (tegenover de Abdij) en Abdijplein in Middelburg. Toegang en activiteiten gratis. Inl www.zeeuwsmuseum.nl

Romeinse rijk verdedigen

De Romeinse legionair Quintus diende in het Tiende Legioen, het leger dat vanaf 70 na Christus op de Hunerberg in Nijmegen woonde. Hij vertelt in Museum Het Valkhof in Nijmegen dit weekend van 13-17u over zijn leven in het Romeinse leger. Ook de Romeinse arts Aesclepius (een rol van historicus Maarten Dolmans) laat aan de hand van medische instrumenten zien hoe hij werkte; hij voert j een kleine operatie uit op een arm van een gewonde soldaat. Ook op 8 en 9 april van 13-17u, start elk heel uur, duur 30 minuten). Verder o.a. in Het Valkhof: diaklankbeeld over Romeins Nijmegen (13u30, 14u30 en 15u30), koopjesmarkt (boeken, sieraden e.d), Juniorlab (13-17u), waar kinderen van 7 tot 12 jaar als archeoloog en restaurator aan de slag gaan (opgravingen alleen op zondag), Oude dingen, Nieuwe dingen, kinderen gaan met een tasje met nieuwe spullen op zoek naar voorwerpen uit het verleden.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Toegang 1 euro, toeslag Juniorlab 1 euro. Inl 024-3608805 of www.museumhetvalkhof.nl

Op avontuur gaan

In de workshop Op reis met een zeereus worden kinderen van 7 t/m 10 jaar van 11-13u eerst meegenomen op de expositie over de Rotterdam, het vroegere vlaggenschip van het Holland- Amerika Lijn in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam om daarna olv fotografiedocenten kleine poppetjes van zichzelf te maken. Die poppetjes worden dan weer reizigers op een denkbeeldig schip.

Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Open 8 en 9 april 11-17u. Res zeereusworkshop 010-2132011. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl

Varen Het Nederlands Scheepvaartmuseum is 8 en 9 april gratis toegankelijk. Op het VOC-schip Amsterdam leren kinderen seinen met vlaggen en de bemanning vertelt over wat er gebeurt als een schip de evenaar passeert. In het ruim is een voorstelling voor en door kinderen over schatten en piraten en andere wetenswaardigheden van een schip. Er zijn flitsrondleidingen (doorlopend tussen 12u30-16u30) en er zijn rondvaarten (vertrek 12u, 13u30 en 15u) over het IJ op het meer dan honderd jaar oude stoomschip de Christiaan Brunings.

Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Kaarten voor de rondvaarten à € 2,50. Open 10-17u. Inl www.scheepvaartmuseum.nl