Vogelgriep bij Duits veebedrijf

Op een pluimveehouderij ten zuiden van Leipzig is het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 geconstateerd in een stal met kalkoenen. Het is de eerste keer dat het virus in Duitsland bij vee is vastgesteld. Tot nu toe was de besmetting er alleen bij wilde vogels geconstateerd.

In Egypte is vanmorgen een 16-jarig meisje aan vogelgriep overleden. Ze is het derde slachtoffer in Egypte onder mensen.

De Britse autoriteiten vrezen dat H5N1 is overgeslagen naar Schotland, waar vorige week een dode zwaan werd gevonden. Wetenschappers onderzoeken nog of het om de voor mensen gevaarlijke variant gaat. Uit voorzorg is een zone ingesteld waarin pluimvee moet worden binnengehouden.

Het Duitse pluimveebedrijf in Wermsdorf waar H5N1 is gevonden wordt geruimd, de landerijen rond het bedrijf zijn verboden gebied verklaard. Dinsdagmiddag was bij een aantal kalkoenen die in een stal werden gehouden, al het griepvirus H5 vastgesteld. Een dag later waren 700 van de 1.400 beesten in de stal gestorven. In een laboratorium werd in een aantal kadavers H5N1 gevonden. In totaal werden op de boerderij 16.000 dieren gehouden, kalkoenen, ganzen en kippen. Het is nog niet duidelijk hoe het virus in de stal kon komen. In Duitsland geldt al geruime tijd een ophokplicht. De pluimveehouder mocht in het kader van een bijzondere regeling een deel van zijn pluimvee buiten houden - onduidelijk is waarom.

Het erf van de getroffen onderneming grenst aan een meer waar de laatste tijd regelmatig trekvogels zijn gezien. Veeartsen hebben het bedrijf regelmatig gecontroleerd en niets gevonden. Gisteren werden in de buurt dode zwanen gevonden. De vondst heeft opnieuw het debat over het inenten van pluimvee aangewakkerd. In Duitsland wordt, anders dan in Nederland, niet ingeënt.

www.nrc.nl: dossier vogelgriep