VN-gezant mag toch naar Darfur

Khartoum, 6 april. Soedan zal de ondersecretaris-generaal voor humanitaire Zaken, Jan Egeland, toch in de westelijke regio Darfur toelaten, zo is gisteren in Khartoum bekendgemaakt. Enkele dagen geleden verbood het zijn bezoek nog, met het argument dat zijn veiligheid niet kon worden gewaarborgd wegens de woede van de bevolking op de VN. Khartoum voert fel campagne tegen westerse plannen een VN-vredesmacht te sturen naar Darfur waar nu nog een troepenmacht van de Afrikaanse Unie is gelegerd. Egeland zelf zei dit weekeinde dat de Soedanese regering waarschijnlijk niet wilde dat hij zag hoezeer de toestand in Darfur was verergerd. Darfur wordt geteisterd door een humanitaire crisis als gevolg van de drie jaar oude oorlog tussen regering en geallieerde Arabische milities enerzijds en Afrikaanse stammen anderzijds.