Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de veiligheid van wegwerkers op de Nederlandse snelwegen. Wegwerkers klagen over een onveilige situatie en de vakbonden vrezen dodelijke ongevallen. Met een reactie van minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs. En naar aanleiding van de Italiaanse parlementsverkiezingen volgende week een karakterschets van Silvio Berlusconi door een vriend, volgelingen en een Italiaanse psycholoog. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor het oeroude Judasevangelie dat een inkijkje geeft in het vroegste christendom. En kandidaat-lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte reageert op de uitspraken van de andere kandidaat-lijsttrekker, Rita Verdonk. Ned.3, 22.20-23.00u.

In de Geestenfluisteraar helpt medium Joke Schols (foto) nabestaanden die brandende vragen aan hun overleden dierbaren willen stellen. Via een foto komt ze in contact met de overledenen en kan ze – voor wie het gelooft – boodschappen tussen levenden en doden overbrengen. SBS6, 20.30-21.30u.

documentaire

Zembla: Doodzieke proefpersonen. Reportage over het testen van medicijnen op gezonde proefpersonen. Drie weken geleden sloeg in Engeland het noodlot toe bij een groep die meedeed aan de test van een nieuw medicijn. Zes van de acht deelnemers werden doodziek en hun gezichten zwollen angstaanjagend op. Met onder anderen de twee proefpersonen die de test goed doorstonden omdat ze een placebo hadden gekregen en prof. Hans Evers, voorzitter van de toezichthouder op onderzoek naar nieuwe medicijnen. Ned.3, 20.20-21.05u.

Species hunter. De Nederlandse bioloog Marc van Roosmalen is één van de meest gedreven diersoortenjagers te wereld. Mogelijk is hij in Brazilië een nieuwe grote kattensoort op het spoor. National Geographic, 23.00-24.00u.

De rode jaren - Waren wij terroristen? Regisseur Leo de Boer sprak met mensen die dertig jaar geleden lid waren van de Rode Jeugd, een radicale linkse organisatie die het geweld opzocht. Zie ook pagina 26. Ned.1, 23.00-23.54u.

Mein Leben ist schön - trotz Krebs. Vrouwen en mannen van verschillende leeftijd vertellen over het leven met kanker. Voor velen volgt een nieuwe, positieve kijk op het leven. ARD, 23.45-0.30u.

VPRO's Import: The education of Shelby Knox. Portret van de Amerikaanse bekrompenheid aan de hand van een christelijk tienermeisje in Texas dat als maagd het huwelijk in wil en op school actief is in een commissie en zich inzet voor seksuele voorlichting. Dit naar aanleiding van het hoge gehalte aan tienerzwangerschappen en geslachtsziekten. Ned.3, 23.55-0.55u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2006, Arthur Japin. Verder gesprekken over het fenomeen 'happy slapping', het in elkaar slaan van een onbekende met het doel er een filmpje voor internet van te maken. Ned.1, 17.35-18.23u.

De wereld draait door. Duitslandcorrespondente Margriet Brandsma vertelt over haar boek Waar is de muur en het leven in Berlijn. Verder reclamemaker en kunstenaar Erik Kessels die foto's van anonieme fotografen heeft geselecteerd die nooit door de oorspronkelijke makers bedoeld waren voor een 'kunstwerk'. En de 80-jarige ereburger van Texel Jan Wolkers over zijn kunstwerk voor de Keukenhof. Ned.3, 19.00-19.50u.

Wat zou jij doen? Gesprekken met moeders, ervaringsdeskundigen, een gezinstherapeute en publiek over kinderen die aan de coke zijn. Ned.1, 22.25-23.00u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met Edwin de Roy van Zuydewijn over de tapes van Margarita en de rol van koningin Beatrix. Talpa, 23.00-0.05u.

informatief

Zestien miljoen rechters. In de serie nagespeelde rechtszaken waarin het publiek op de stoel van de rechter gaat zitten vanavond het proces tegen een stagiair die in een apotheek een fatale fout maakte bij het bereiden van medicijnen. Officier van justitie mr. Hanneke Festen en advocaat mr. Marcel van Gessel buigen zich over de zaak van de stagiair, die vervolgd werd voor dood door schuld. Ned.3, 21.05-21.45u.

sport

Golf: The Masters 2006. Rechtstreeks verslag van de eerste dag van het Masters-toernooi vanaf de Augusta National Golf Club in het Amerikaanse Georgia. Het eerste grote golftoernooi van het jaar. BBC2, 22.00-23.30u. & BBC1, 23.35-1.00u.

kunst

The culture show. Vanavond o.a. een interview met reisboekenschrijver Jan Morris, Brian Eno over zijn laatste project, en seks, salsa en lachen met de Cuban Brothers. BBC2, 20.00-21.00u.

To death and back. Slot van een serie over de oorsprong en fascinatie voor beelden. Het journaal, films, tv, het internet overspoelen de kijker met foto's en beelden van lijken. Archeologen vonden in een van de oudste steden ter werled Jericho in de jaren '50 'versierde' schedels. In Zuid-Afrika werden gelijksoortige ontdekkingen gedaan. Amerikaanse psychologen menen dat het versieren te maken heeft met het besef van onze eigen sterfelijkheid. België 2 (Canvas), 23.50-0.45u.