Superspitsen scoren weer

Ronaldinho mist eerst strafschop maar breekt na twintig minuten duel open.

Barcelona ontmoet in de halve finale het AC Milan van Seedorf en Stam.

Samuel Eto'o legt aan voor de beslissende 2-0. Foto AFP Barcelona's Cameroonian Samuel Eto'o shoots and scores against Benfica to make it 2-0 during their Champions League quarter-final second leg football match at the Nou Camp in Barcelona, 05 April 2006. AFP PHOTO/CESAR RANGEL AFP

Het grote verschil tussen FC Barcelona en Benfica werd in 180 minuten voetbal uitgedrukt door doelpunten van Ronaldinho en Samuel Eto'o. De twee treffers van de superspitsen in het duel tussen de kampioenen van Spanje en Portugal leverde Barça een plaats in de halve finale van de Champions League op. Daarin treft de formatie van Frank Rijkaard het AC Milan van de Nederlanders Clarence Seedorf en Jaap Stam.

De kwartfinale tussen Barcelona en Benfica was een prestigestrijd tussen de coaches Rijkaard en Ronald Koeman. De laatste kreeg bij binnenkomst in Camp Nou een ovatie van het publiek. De fans in de hoek van het stadion gingen staan toen de oud-speler van Barcelona voor de camera's van de NOS in gesprek ging met Johan Cruijff. Vlak voor het duel verdrongen de fotografen zich aan de zijlijn om het moment vast te leggen dat Koeman en Rijkaard elkaar de hand schudden.

Na het spectaculaire treffen vorige week in Lissabon liep Catalonië gisteren uit voor de terugwedstrijd. Met ruim 98.000 toeschouwers was het stadion van Barcelona zo goed als gevuld. In de nok van Camp Nou zat een rode zee van zo'n vijfduizend Benfica-fans.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette Barcelona het behoudend spelende Benfica met de rug tegen de muur. De aanvallende speelwijze leverde de blaugrana direct kansen op. Net als afgelopen zaterdag tegen Real Madrid kreeg Barcelona al vroeg in de wedstrijd een strafschop na een actie van Mark van Bommel. De Nederlandse international schoot in de vierde minuut tegen de hand van Petit. Ronaldinho plaatste de bal rechts van doelman Moretto, die tot ontsteltenis van het Barça-publiek knap redde.

Na een reeks van wervelende voetbalshows waarin Barcelona steeds maar verzuimde te scoren, was de afgelopen dagen steeds de vraag of de ploeg met een chronisch probleem kampte. Het supertrio Larsson, Eto'o en Ronaldinho gaf na twintig minuten een passend antwoord. De laatste rondde een prachtige actie van Eto'o af met een rustige schuiver. Eto'o scoorde zelf vlak voor tijd de verlossende 2-0.

Na het openingsdoelpunt ging Barcelona voorzichtig op zoek naar het tweede doelpunt, terwijl Benfica geduldig wachtte op een counter. Bij vlagen kregen de toeschouwers hoogstandjes te zien van Ronaldinho, Eto'o en Deco.

Een show bleef uit, maar de zege was voldoende voor een plaats bij de laatste vier van in de strijd om de belangrijkste Europese voetbalbeker die de club alleen in 1992 wist te winnen. Destijds stond Ronald Koeman met een rake vrije trap in Wembley aan de basis van de zege tegen Sampdoria.

Dezelfde Koeman had graag met Benfica willen voorkomen dat zijn oude werkgever dit seizoen wederom een gooi kan doen naar de hoofdprijs. Heel Barcelona hield de adem in toen na een uur spelen Simão na een knappe pass van Fabrizio Miccoli alleen voor het doel van Victor Valdés verscheen. De Portugese aanvaller, die in het verleden voor Barcelona speelde, schoot rakelings naast. Vlak voor tijd schoot de Griekse invaller Giorgos Karagounis van afstand tegen de vuisten van Valdés. Meer kansen kreeg het tegenvallende Benfica niet.

Barcelona nam na rust wijselijk minder risico's dan de ploeg normaal gesproken in de Primera Division doet. Daarmee koppelde de aanstaande kampioen van Spanje aantrekkelijk voetbal aan een goed resultaat. Rijkaard is hard op weg om na Cruijff en Koeman ook een volksheld te worden in Catalonië.

    • Koen Greven