Staking voorbij na negen weken

Dienstenbond Verdi en de gemeenten in deelstaat Baden-Württemberg hebben na een staking van negen weken een akkoord bereikt over langer werken. Personeel van gemeentelijke diensten zal in de toekomst 39 uur per week werken, in plaats van 38,5 uur, bij gelijkblijvend inkomen. De werkgevers wilden oorspronkelijk naar een werkweek van 40 uur.

Beide partijen verdedigden het klassieke compromis als een overwinning. 'De tijd van alsmaar kortere werkweken in de Bondsrepubliek is voorbij', aldus de onderhandelaar voor de werkgevers, burgemeester Widder van Mannheim. 'De trein rijdt in een andere richting.' Widder zei dat hij niet tevreden was met het compromis, maar dat het resultaat het best haalbare was.

Vakbondsonderhandelaar Wohlfahrt legde de nadruk anders: 'Vanaf 1 mei is er niemand bij een gemeentelijke dienst in Baden-Württemberg die veertig uur werkt. Ik zeg dat niet triomfantelijk, maar tevreden.'

De gemeentelijke werkgevers in de zuidelijke deelstaat hadden de discussie over de werktijden geopend omdat, zeggen ze, alleen op die manier de dienstverlening op niveau kan blijven. De bonden zijn fel tegen langer werken. Ze vrezen dat arbeidstijdverlenging op den duur leidt tot hogere werkloosheid.

De nieuwe afspraken gelden voor werknemers van gemeentelijke diensten, zoals vuilnisophalers en crèche-leidsters. Ambtenaren in Baden-Württemberg werken al 41 uur per week en mensen die een nieuw arbeidscontract met een gemeente sluiten krijgen een werkweek van 40 uur.

Met het compromis is de rust op de Duitse arbeidsmarkt nog niet teruggekeerd. In de metaal hebben partijen een hooglopend conflict over loonsverhoging. Vakbond IG-Metall heeft zijn eis van 5 procent meer loon al met waarschuwingsstakingen onderstreept. De werkgevers willen niet verder gaan dan 1,2 procent. De ziekenhuisartsen voeren al drie weken actie om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. De artsen eisen een loonsverhoging van 10 procent.