regio keuze

Isa Hoes en Rick Engelkes
Isa Hoes en Rick Engelkes

DEN HAAG

Literair café Op 9 april (16u) staat dichter en beeldend kunstenaar Frank Eerhart centraal in het Literair Café. Zijn gedichten worden afgewisseld met pianomuziek van Claude Debussy, vertolkt door de pianiste Saskia Lankhoorn.

De Regentenkamer, Laan van Meerdervoort 34. Inl: 070-3658612 & www.regentenkamer.nl

HAARLEM

Miroslav Tichý De Tsjechische fotograaf Miroslv Tichý woont ergens in de wildernis bij Brno. Al veertig jaar doet hij niets anders dan meisjes en vrouwen fotograferen. Zijn modellen zoekt hij dicht bij huis, want de kunstenaar wenst nooit verder te reizen dan zijn voeten hem kunnen dragen.

Foto’s van Miroslav Tichý. T/m 5 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Inl: 023-5115775, www.dehallen.com

Beats In afwachting van nieuwe leider Guy Cassiers, heeft het Antwerpse Toneelhuis de sleutel een jaartje aan de eigenzinnige theatermaker Josse de Pauw gegeven. In de Toneelschuur staat hij met een muzikale voordrachtsavond, Beats, met werk van de grote Amerikaanse beat poets: Jack Kerouac, William Burroughs en andere experimentelen die eind jaren veertig de snelle vrijheid van de bebop in de literatuur wilden brengen. De samenstelling wisselt, maar u kunt hopen op de beat actors Josse de Pauw, Abke Haring, Titus Muizelaar en Stefan Perceval.

7-8 april Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Succes Isa Hoes en Rick Engelkes , bekend van film en tv, spelen in de komedie Succes van Norman Beim. Zij spelen een Nederlands acteurspaar dat zijn geluk beproeft in Hollywood. Hun Gouden Kalveren staan op het nachtkastje, maar die maken in Amerika geen enkele indruk. Wel of niet je lichaam verkopen, daar gaat het om. In de regie van Peter de Baan laten ze twee genuanceerde personages zien die zelfs ruziënd nog geloofwaardig blijven.

7 april Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

OEGSTGEEST

Lezing André Kuipers Astronaut André Kuipers spreekt 12 april (20u15) over de geschiedenis van de ruimtevaart en zijn eigen ervaringen in de ruimte. Op 19 april 2004 werd hij vanaf Baikonoer samen met 2 anderen gelanceerd en keerde op 30 april terug op aarde. Vanaf oktober 2004 is hij hoogleraar Ruimtevaart en Geneeskunde aan de VU te Amsterdam.

Rijnlands Lyceum, Apollolaan 1. Inl 071-5237165.

UTRECHT

Pessoa Salon Saffier organiseert 8 en 9 april (zaterdag 20u15, zondag 15u) een literair programma over de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935). Met Michaël Stoker, onderzoeker van Pessoa’s oeuvre.

Salon Saffier, werfkelder onder Nieuwegracht 48. Inl/res 030-6701020 & www.salonsaffier.nl

Architectuur Architect Rob Ligtvoet van het bureau Kraaijvanger-Urbis geeft 13 april (20u) een toelichting op het ontwerp voor het nieuwe hoofdgebouw van Rabobank Nederland aan de Utrechtse Croeselaan. Dit gebouw moet een van de meest duurzame grote kantoorgebouwen van Nederland worden.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14. Inl: 030-2321686 & tours@aorta.nu

Platen- en cd-beurs In de Jaarbeurs in Utrecht wordt op 8 en 9 april de 25ste Mega Platen & cd-beurs gehouden, waar verzamelaars en kenners van popmuziek op zoek kunnen naar hun ontbrekende cd’s, dvd’s of naar het echte vinyl. Ter gelegenheid van het jubileumjaar zijn er gratis toegangsbiljetten te winnen via www.recordplanet.nl

Jaarbeurs Utrecht, 8 april van 9-18u, zondag 9 april van 10-17u. Entree €11, in de voorverkoop bij de ANWB €1,50 korting op de entreeprijs. Inl www.recordplanet.nl

Barre Land Onder de naam April is the cruellest month houdt Utrechts toneelcollectief ‘t Barre Land twee avonden met zeer uiteenlopende toneelsnippers. Mogelijk spelen zij: Pitten (een blik in het souffleurshokje) van Heijermans, Act without words van Beckett, Treurspeler tegen wil en dank van Tsjechov, en De menselijke kanonskogel (variété met doodsverachting zonder levensverwachting).

13 en 14 april Theater Kikker, Ganzenmarkt 14. Inl. 030-23119666 of www.barreland.nl.

WOERDEN

Woerden in foto’s Het Stadsmuseum Woerden toont zo’n honderd foto’s en prentbriefkaarten uit de periode 1873-1920, afkomstig uit het Streekarchief Rijnstreek. De foto’s geven een nauwkeurig beeld van het oude Woerden, maar ook van omliggende gemeentes als Zegveld, Kamerik en Hamelen, en zijn voor een deel nog niet eerder gepubliceerd.

T/m 5 juni in het Stadsmuseum, Kerkplein 6, Woerden. Inl: 0348-431008, www.stadsmuseumwoerden.nl