Rechter in kort geding om kerk in Gameren gewraakt

Rotterdam, 6 april. De wrakingskamer van de rechtbank in Arnhem heeft mr. J.D.A. den Tonkelaar gewraakt als rechter in het kort geding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) tegen de hersteld hervormde gemeente in het Gelderse Gameren. In dat kort geding eist de PKN alle goederen op die nu in bezit zijn van de behoudende, hersteld hervormde gemeente aldaar, die niet naar de PKN is overgegaan. Gameren wilde Den Tonkelaar niet als rechter, omdat hij zelf lid is van de PKN en ook in eerdere processen over kerkelijke goederen van hersteld hervormden ten gunste van de PKN besliste. Bovendien was van de kant van de PKN Den Tonkelaar als rechter gesuggereerd. De wrakingskamer heeft de wraking vanmorgen toegewezen, omdat de indruk is gewekt ”dat de eisende partij in het kort geding op haar verzoek een haar welgezinde rechter heeft gekregen”.