Rapport Amnesty: CIA-kampen Djibouti

Berlijn. Amnesty International suggereert in een rapport dat Djibouti een van de landen was waar de Verenigde Staten terreurgevangenen naar toe brachten en mishandelden. Het rapport van de mensenrechtenorganisatie is gebaseerd op gedetailleerde verslagen van drie ex-gevangenen uit Yemen. Mohammed Bashmilah, Salah Qaru en Mohammed al-Assad zouden dertien maanden in verschillende CIA-kampen hebben doorgebracht in Djibouti, Afghanistan en Oost-Europa. Deze conclusie wordt getrokken op basis van een combinatie van details, waaronder schattingen van vluchttijden, veranderend klimaat en daglicht. Een van de mannen zat naar eigen zeggen in Djibouti vast. Tot die conclusie komt hij omdat in de verhoorkamer een portret van de koning van Djibouti hing. Het rapport legt ook een verband tussen de uitlevering van terreurverdachten door de VS en hun mishandeling en marteling in andere landen. De CIA zegt van het rapport af te weten, maar onthoudt zich van commentaar.