Politie in Nepal maakt eind aan demonstratie

De Nepalese politie heeft vanochtend in de hoofdstad Kathmandu een einde gemaakt aan een vreedzame demonstratie tegen het bewind van koning Gyanendra. Onder de driehonderd betogers die werden gearresteerd waren studenten, vrouwenactivisten en oppositieleiders die het protest hadden georganiseerd.

De demonstratie vond plaats op de eerste dag van een vierdaagse staking die de zeven grootste Nepalese oppositiepartijen in Kathmandu hebben georganiseerd om de koning ertoe te bewegen de democratie te herstellen. Gyanendra stuurde een jaar geleden de regering naar huis en regeert sindsdien als een despoot over Nepal.

Ook gisteren werden opposanten opgepakt. De politie viel vroeg in de morgen huizen van politici en activisten binnen en arresteerde een groot aantal van hen. Tientallen artsen, juristen en journalisten die de straat op gingen om te protesteren tegen het demonstratieverbod dat door de regering is ingesteld, werden opgepakt.

De staking heeft het openbare leven in Kathmandu goeddeels platgelegd. De straten in de hoofdstad zijn uitgestorven, openbaar vervoer rijdt niet en de meeste kantoren en winkels zijn dicht. De regering stelde vannacht een uitgaansverbod in, vermoedelijk om te voorkomen dat betogers van buiten Kathmandu de hoofdstad kunnen bereiken.

Maoïstische rebellen, die al tien jaar een gewelddadige campagne voeren voor een communistisch Nepal, sloten eind vorig jaar een informele alliantie met de politieke oppositie om de koning verder te isoleren. Zij steunen de staking en hebben beloofd geen aanslagen in Kathmandu te plegen. De oppositie stelt dat de officiële reden van het verbod op vreedzame politieke demonstraties, namelijk dat deze geweld van rebellen zouden uitlokken, nu niet meer opgaat. Door geweld van maoïstische rebellen kwamen de afgelopen tien jaar zeker 12.500 mensen in Nepal om.

Buiten de hoofdstad pleegden de rebellen gisteren en vandaag wel opnieuw aanslagen. Vijfhonderd kilometer ten zuidoosten van Kathmandu schoten ze gisteren vijf soldaten en een politie-agent dood. In Malangawa, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Kathmandu, kwamen vijf politie-agenten en vier rebellen om bij aanslagen op een overheidsgebouw en een basis van veiligheidstroepen, die door de maoïsten zijn opgeëist. De rebellen gijzelden 27 politieagenten en een overheidsfunctionaris en schoten een helikopter neer die werd gebruikt om opstandelingen te lokaliseren.

De staking in Kathmandu moet nog duren tot en met zondag. Zaterdag 8 april, de dag dat zestien jaar geleden in Nepal een democratisch meerpartijenstelsel werd ingevoerd, is uitgeroepen tot officiële protestdag.

Kofi Annan, decretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft zijn ongerustheid geuit over de manier waarop de regering met de vreedzame demonstranten omgaat.