Philips sluit fabriek in Weert, 250 banen weg

Nadat Nedcar eerder deze week in Zuid-Limburg aankondigde dat enige honderden werknemers op straat komen te staan, was vandaag Noord-Limburg aan de beurt. Philips sluit zijn lampenfabriek in Weert, omdat die ondanks pogingen om goedkoper te werken niet rendabel genoeg is. Voor de 250 werknemers betekent dat verlies van hun baan. Dat heeft het elektronicaconcern gisteren bekendgemaakt.

De sluiting van de vestiging gebeurt in drie stappen en moet in april volgend jaar zijn afgerond. De vakbonden en Philips zullen nog onderhandelen over een sociaal plan.

Philips verhuist een deel van de productie van gloeilampen en speciale verlichting naar lagelonenlanden als China en Polen. Ook gaat een deel naar Maarheeze, in Noord-Brabant. Philips produceert verder gloeilampen in Oss, Middelburg en Deurne. De vakbond FNV Bondgenoten verwacht ook bij die fabrieken harde klappen binnen niet al te lange tijd. Er werken 3.500 tot 4.000 mensen die volgens de bond moeten vrezen voor verplaatsing van de productie naar lagelonenlanden.

Overigens haalt Philips lang niet alle lampenactiviteiten weg uit het dure West-Europa. Nog vorige maand kondigde het bedrijf aan 30 miljoen euro te investeren in een productielijn voor Xenon-koplampen in het Duitse Aken.

De sluiting van de fabriek in Weert komt op een slecht moment voor de Limburgse gemeente. Eerder kondigden ook Dumeco, Klöckner en Rieter al sluitingen van fabrieken in Weert aan. Daardoor gaan meer dan 1.000 banen verloren.

Philips heeft de afgelopen jaren al meer productievestigingen in Nederland gesloten. Het aantal werknemers van Philips in Nederland liep sinds 2000 met ongeveer 3.000 man terug tot 27.000. Andere Phlips-fabrieken die de afgelopen jaren door saneringen zijn getroffen staan in Middelburg (autolampen, tl-buizen), Nijmegen en Stadskanaal (halfgeleiders), Drachten (scheerapparaten) en Eindhoven (beeldschermen).