Pasta met kruimels

Voor 2 pers.: 1 groen bloemkooltje; zout; 50 g korstloos oud brood; olijfolie extra vergine; 160 g orechiette (of dunne penne rigate); 1 teen knoflook, gepeld en gekneusd; 1 klein gedroogd cayennepepertje; 6-7 zoute ansjovisfilets (onder olie)

Die decoratieve groene Italiaanse puntbloemkooltjes zijn gelukkig steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Ze leveren precies voldoende van die parmantige rozetjes op om er een heerlijk pastagerecht mee te maken dat op smaak wordt gebracht met knoflook, cayennepeper, ansjovis en krokant gebakken broodkruim. Geraspte pecorino of parmigiano is verboden. Bereiding: Snijd het blad weg van het bloemkooltje, halveer het overlangs en snijd de rozetjes van de middenstronk af. Er is zo'n 330 gram bloemkoolrozetjes nodig. Snijd het brood in blokjes en maal ze in een blender, foodprocessor of staafmixer tot kruimels. Verhit een dun laagje olie in een ruime hapjespan en bak hierin op een vrij laag vuur het broodkruim onder voortdurend roeren goudgeel en krokant in ca. 15 minuten. Schep het krokante kruim uit de pan en houd het bij de hand. Kook in een ruime pan met 3 liter kokend en gezouten water de orechiette bijtgaar; houd de op de verpakking aangegeven kooktijd aan. Kook de bloemkoolrozetten met de orechiette mee maar voeg ze later toe want ze hebben slechts 10 minuten nodig om bijtgaar te worden; goede orechiette hebben 13-15 minuten kooktijd nodig. Doe intussen 1,5 eetlepel olie bij de resterende olie in de gebruikte hapjespan, verkruimel het cayennepepertje boven de pan, voeg de knoflook toe en bak alles op een halfhoog vuur en onder nu en dan roeren tot de knoflook goudgeel is geworden en de olie voldoende is geparfumeerd. Zet de pan nu op het allerlaagste vuur, verwijder desgewenst de knoflook en voeg de ansjovisfilets toe. Laat roerend de ansjovis 'wegsmelten' in de warme olie. Giet orechiette en bloemkool af in een vergiet (bewaar wat kookvocht) en doe ze over in de hapjespan. Schep pasta en bloemkool goed om met de smaakrijke olie en voeg 1-2 eetlepels kookvocht toe om het gerecht soepel te houden zonder dat het te vochtig wordt. Schep er dan de helft van het broodkruim door en verdeel alles over voorverwarmde borden. Zet het restant van het krokante broodkruim in een kommetje op tafel zodat het naar wens over de pasta kan worden gestrooid.

Florine Boucher

Morgen: vruchtentaart.

    • Florine Boucher