Oostenrijk geeft duizenden nazi-kunstwerken terug

WENEN, 6 april. Een Oostenrijkse commissie heeft de regering geadviseerd 6.292 kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, aan hun oorspronkelijke eigenaren terug te geven. Van de verzoeken om restitutie die tot eind maart konden worden ingediend, is slechts een tiental ongegrond verklaard, aldus cultuurminister Elisabeth Gehrer. De Oostenrijkse overheid is een nieuw onderzoek begonnen naar twee van die afgewezen verzoeken. Het gaat om een stel beeldjes van de Belgische beeldhouwer George Minne en een schilderij van de Noor Edvard Munch. Het doek van Munch wordt teruggevraagd door Marina Mahler, kleindochter van de componist Gustav Mahler. Het verzoek om teruggave van de beeldjes komt van de erfgenamen van Maria Altmann, de vrouw uit Californië die eerder deze week vijf schilderijen van Gustav Klimt terugkreeg. De vijf doeken van Klimt worden sinds eergisteren tentoongesteld in het Los Angeles County Museum of Art.