Ongelukkig met vijftig miljoen dollar

Dave Chappelle is een van de populairste Amerikaanse televisie-komieken van het moment.

Hij kan zo slecht omgaan met zijn succes dat hij vorig jaar naar Afrika vluchtte.

Dave Chappelle tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in 2004. Foto Getty Images/AFP MIAMI - AUGUST 29: Comedian Dave Chappelle at the 2004 MTV Video Music Awards at the American Airlines Arena August 29, 2004 in Miami, Florida. (Photo by Kevin Winter/Getty Images) *** Local Caption *** Dave Chappelle Getty Images/AFP

De geplaagde komiek Dave Chappelle (32) wist wat hem te doen stond: voor een Amerikaanse ster die iets heeft uit te leggen, is geen plek beter geschikt dan de crèmekleurige bank van talkshowkoningin Oprah Winfrey. Daar kan een scheve schaats worden rechtgezet, waarna de presentatrice namens de Amerikaanse natie absolutie verleent.

Vorige week deed Chappelle zijn verhaal. Hij was niet gek, depressief, of drugsverslaafd, zo verzekerde hij zijn gastvrouw. Die geruchten deden de ronde nadat hij in het voorjaar van 2005 was verdwenen van de set van zijn Chappelle's Show, die in de VS door kabelzender Comedy Central wordt uitgezonden. De opnamen voor het derde seizoen van het programma, waarvoor Chappelle een contract ter waarde van 50 miljoen dollar had getekend, waren net begonnen. De Amerikaanse media spoorden de komiek op in Zuid-Afrika, waar hij zou zijn opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Tegenover een verslaggever van het tijdschrift Time ontkende Chappelle dat hij onder behandeling was. Hij was naar Afrika gevlucht om rust te vinden. 'Er waren zaken die me overdonderden. Maar niet op de manier waarop mensen zeggen. Ik heb nog niks van dat geld uitgegeven. Al dat gepraat over feestjes en crackgebruik is niet waar. Waarom woon ik op een boerderij in Ohio? Omdat ik daar zo goed kan feesten?'

Bij Winfrey legde Chappelle uit dat hij moeite had met zijn plotselinge roem en rijkdom. Hij is van plan de helft van het geld dat hij zal verdienen als hij de draad weer oppakt bij Comedy Central aan een goed doel te schenken. Over zijn werk zei hij: 'Ik voelde me een soort prostituee. Als ik me zo slecht voelde, waarom zou ik dan nog komen opdagen?'

Naast zijn riante tv-contract verdient Chappelle veel geld met de dvd's van zijn shows. Van het eerste seizoen werden er binnen twee dagen meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het is de best verkopende dvd ooit van een comedy show op tv.

In zijn show speelt Chappelle in sketches die vaak draaien om grove grappen over 'African Americans'. Een typische sketch was die van de blinde zwarte white power activist. Nadat die er eindelijk was achtergekomen dat hij zwart was - de witte Ku Klux Klan-muts had al die tijd zijn gezicht verborgen - scheidde hij van zijn tevens blinde blanke vrouw omdat hij haar een nigger lover vond.

Chappelle heeft niet alleen moeite van zijn commerciële succes te genieten, ook artistiek weigert hij zijn creaties uit te melken. De populairste sketch van het tweede seizoen was er een met soulzanger Rick James, die de hele tijd niet veel anders riep dan 'I'm Rick James, bitch!' Dat werd een gevleugelde uitspraak in de VS. Tijdens live-optredens klonk de kreet onafgebroken door de zaal, en Chappelle liep meerdere malen van het podium omdat hij zich ergerde aan de verzoeken zijn succesnummer te herhalen.

De Nederlandse clipzender The Box zendt vanaf vandaag de eerste seizoenen van Chappelle's Show uit. Of in de VS nog meer van zijn grappen te zien zal zijn, is onzeker. Chappelle heeft gedreigd dat hij alsnog zijn contract verscheurt als Comedy Central gebruikmaakt van de opnames die al gemaakt waren voor het derde seizoen. Of er straks dus echt nog wat te lachen valt, blijft voorlopig te bezien.

Chappelle's Show. The Box, 23.00-23.30u.

    • Bart Funnekotter