Nieuwe bril is geschikt voor ver en dichtbij

Rotterdam. Een nieuwe bril met aanpasbare brandpuntsafstand kan scherp stellen op dichtbij én veraf. Amerikaanse onderzoekers presenteerden het prototype gisteren in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

De bril kan voor 45-plussers een einde maken aan het gedoe met aparte leesbrillen, bifocale en multifocale brillen. Onderzoekers van het College of Optical Sciences van de universiteit van Arizona maakten een plat en dun brillenglas dat een aanpasbare brandpuntsafstand heeft doordat het een met vloeibare kristallen gevulde diffractielens is. Een dergelijke diffractielens werkt volgens het principe van de breking aan een tralie. Licht dat door een nauwe spleet valt buigt af aan de randen van het materiaal en waaiert na de spleet dus uit.

Ligt een reeks van die nauwe spleetjes vlak naast elkaar, dan ontstaat er achter dat tralie een regelmatig vlekkenpatroon. Lichtvlekken ontstaan in het afgebogen licht, als licht afkomstig uit verschillende spleten elkaar ontmoet met een weglengteverschil van een geheel aantal golflengten. Donkere plekken ontstaan waar licht dat een oneven half aantal golflengten wegverschil heeft afgelegd elkaar ontmoet: de lichtgolven zijn in tegengestelde fase en doven uit.

Een diffractielens bestaat uit een sterk aangepast traliepatroon: de `tralies` liggen in concentrische cirkeltjes met toenemende straal rond het centrum. Ze zijn zo gemaakt dat bijna al het licht zo afbuigt dat de stralen elkaar met één golflengte verschil weer ontmoeten. Zo ontstaat toch een lens met veel lichtopbrengst. In de demonstratiebrillen werd een lens met negatieve brillenglazen 1 of 2 dioptrie minder negatief gemaakt.