Nieuw satellietconcern in Europa in de maak

Soms leidt de ene transactie tot de andere.

Zo zou het ook kunnen gaan met de verkoop door Alcatel van zijn satellietdivisie aan Thales. De Franse producent van telecomapparatuur moest zijn satellietactiviteiten overdragen aan het eveneens Franse defensieconcern Thales om tegemoet te komen aan de zorgen over de Franse nationale veiligheid die waren gerezen door de fusie tussen Alcatel en het Amerikaanse Lucent. Alcatel had het geluk een redelijke prijs te kunnen bedingen: 16 miljard euro aan contanten en Thales-aandelen.

De transactie helpt Thales ook uit de klauwen te blijven van het luchtvaart- en defensieconcern EADS, dat in 2004 trachtte een deel van de beste onderdelen van Thales voor een prikje te kopen. Hierdoor vertroebelde de relatie tussen beide bedrijven. Het is onwaarschijnlijk dat Thales zo'n grote hoeveelheid aandelen aan Alcatel zou hebben aangeboden, als het had verwacht dat ze zouden worden doorverkocht aan EADS. Veelzeggend genoeg probeerde EADS zich in de Alcatel-transactie binnen te dringen door te eisen dat zijn eigen satellietbelangen aan de mix zouden worden toegevoegd. Dat is niet gebeurd. Maar Thales heeft gezegd bij de consolidatie alle opties open te willen houden.

Het is echter waarschijnlijker dat Thales een samenwerkingsverband zal aangaan met het Italiaanse Finmeccanica. Het Italiaanse defensieconcern heeft gezegd open te staan voor een of ander bondgenootschap. Een samengaan van de twee is strategisch gezien zinvol, omdat beide bedrijven beschikken over grote defensie-elektronicadivisies. Er zou dus ruimte zijn voor aanzienlijke besparingen. En door de overname van Alcatels satellietactiviteiten zijn Thales en Finmeccanica dichter naar elkaar toe gedreven. Meer dan de helft van de omzet van de overgenomen divisie is immers afkomstig van twee joint ventures met Finmeccanica. De satellietdivisie kan de twee ondernemingsbesturen enige omgangservaring verschaffen voordat ze tot een inniger samenwerkingsvorm overgaan.

Uiteraard is ieder samengaan afhankelijk van de gunst van de Franse regering - en van Alcatel. De Fransen kunnen zich ontvankelijk tonen voor het in het leven roepen van een Europese kampioen. En Alcatel eveneens, als het financiële plaatje er maar goed uitziet.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran