Negativ

Rapper Negativ uit Amsterdam-Oost heeft in zijn korte carrière veel drama achter de rug. Hij daagde veel collega's uit en leeft inmiddels in onmin met de platenmaatschappij die zijn debuut Negativitijdperk uitbrengt. Zijn rapnaam vestigde hij met grove raps over bestaande beats op de Straatremixes-reeks van de mannen van D-Men (o.a Lange Frans), die hij ook met ruzie achter zich liet.

Op dit album benadrukt hij de wortels van zijn opgefokte persoonlijkheid. Zijn vader was een zuiplap en hij is opgevoed op de straathoek waar hij coke verkocht en altijd klaar stond om mensen te 'klappen', te slaan. Met gevoelige pianodeuntjes, ingeblikte strijkers, overbekende geluidseffecten en oehoehoe-refreintjes van r&b-vocalisten wordt de sfeer gecreëerd waarin Negativ zichzelf neerzet als een licht ontvlambare kruimeldief die onder rokken graait en zelfs vrouwen 'klapt'.

Hij varieert met zijn rapstijl en heeft originele concepten, zoals het nummer waarin hij droomt een pooier te zijn in het jaar 1972. Zijn teksten zijn ronduit seksistisch. Maar zijn Amsterdamse straatbravoure relativeert een hoop. Dan blijkt de klappende pooier in werkelijkheid de Ciske de Rat van de hiphop.

Saul van Stapele

Negativ: Negativitijdperk. (Loyalty / PIAS)

    • Saul van Stapele