`Nederland zit met biotechnologie in de achterhoede`

AMSTERDAM, 6 APRIL. - Nederland loopt achter op het gebied van biotechnologie in vergelijking met andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesorganisatie Ernst & Young. Met zes medicijnen in de pijplijn in 2005, waarvan slechts één in de laatste ontwikkelingsfase, staat Nederland op een lijst van vijftien landen op de elfde plek en nog onder België en Oostenrijk. Engeland en Zwitserland, van oudsher sterke farmacielanden, waren goed voor ruim 60 procent van de 523 potentiële geneesmiddelen. Ook qua uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling speelt Nederland de tweede viool. Nederland geeft verhoudingsgewijs nauwelijks meer geld uit dan Slovenië. Hoogleraar biotechnologie Han Somsen, hoogleraar biotechnologie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt in een eertse reactie: ”Dit is ernstig. De potentie van de medische biotechnologie is enorm. Het beleid van het ministerie van Economische Zaken is er volledig op gericht bedrijven in deze sector te behouden en aan te trekken. Als dat niet lukt is dat problematisch.”