Nederland loopt met biotechnologie achter bij 10 landen Europa

AMSTERDAM. Nederland loopt achter op het gebied van biotechnologie in vergelijking met andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesorganisatie Ernst & Young over de wereldwijde ontwikkelingen in deze jonge sector. Met zes medicijnen in de pijplijn in 2005, waarvan slechts één in de laatste ontwikkelingsfase, staat Nederland op een lijst van vijftien landen op de elfde plek. Nederland moet onder meer België en Oostenrijk boven zich dulden. Engeland en Zwitserland, van oudsher sterke farmaceutische landen, waren goed voor ruim 60 procent van de 523 potentiële geneesmiddelen. Ook gemeten naar de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling als percentage van het bruto binnenlands product speelt Nederland de tweede viool. Met 1,6 procent geeft Nederland relatief nauwelijks meer geld uit aan biotechnologisch onderzoek dan Slovenië.