Nasa wil toch naar grote asteroïden

Rotterdam. De Dawn-missie naar de asteroïden Vesta en Ceres gaat toch door. Begin april besloot de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa het sturen van sondes naar beide grootste objecten uit de asteroïdengordel af te gelasten. Deze gordel bevindt zich tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en bestaat uit klompen steen en ijs uit de begindagen van ons zonnestelsel. Als reden voor de afgelasting, op een moment dat twee derde van de totale kosten (373 miljoen dollar) al was gespendeerd, noemde Nasa kostenoverschrijdingen en technische problemen. De betrokken wetenschappers begonnen een intensieve lobby, gesteund door Nasa-managers binnen het Jet Propulsion-laboratorium in Pasadena, Californië. De Nasa-leiding heeft nu besloten het budget met 70 miljoen dollar te verhogen en de lancering te verschuiven naar de zomer van 2007.