Moskou escaleert conflict om wijn

Rusland heeft gisteren de invoer van champagne en brandy uit Georgië en Moldavië verboden. In maart was de invoer van wijn uit beide landen al stopgezet. Volgens het Russische ministerie van Gezondheid worden in de wijngaarden van Georgië en Moldavië 'gevaarlijke pesticiden' gebruikt. Dat melden Russische persbureaus.

In Tbilisi en Chisinau is boos op de maatregel gereageerd. Voor beide landen is de export van wijn, champagne en brandy naar Rusland van groot belang. De Moldavische export bestaat vrijwel uitsluitend uit wijn en tabak. Voor Georgië maakt de uitvoer van wijn naar Rusland, ter waarde van 90 miljoen dollar per jaar, twaalf procent van de totale export uit.

Beide landen zien de Russische importstop als een zuiver politieke maatregel. Moldavië ziet hem als een wraakactie voor een recent besluit van de regering in Chisinau om de smokkel van en naar de rebellenregio Transnistrië te bestrijden. Sinds begin maart laat Oekraïne geen goederen uit Moldavië meer toe zonder Moldavische douanepapieren. Volgens de separatistische autoriteiten in Transnistrië - transitland voor de handel tussen Moldavië en Oekraïne - komt dat neer op een economische boycot van de regio. Moskou vindt dat ook.

Georgië ruziet al jaren met Moskou, onder andere over de steun van Rusland voor de rebellenrepubliekjes Abchazië en Zuid-Ossetië, die zich van Georgië hebben losgemaakt, en over de vermeende steun van Georgië voor Tsjetsjeense rebellen.

Georgië, zo meldde de tv-zender Roestavi-2, heeft internationale laboratoria wijnmonsters toegestuurd met het verzoek vast te stellen of er de gevaarlijke pesticiden in te vinden zijn die Moskou zegt te hebben gevonden.

Ook willen Georgië en Moldavië de Russische importstop juridisch aanvechten. De Moldavische president, het parlement, de regering, de afdelingschefs van diverse ministeries en de ambassadeurs in Kiev en Moskou belegden gisteren een speciale bijeenkomst om over de gevolgen van de Russische maatregel te praten. Premier Târlev zei volgens het Moldavische persbureau Infotag dat Rusland 'nog geen enkel zinvol argument' heeft gegeven ter rechtvaardiging van de importstop.

In Georgië hoeven wijnboeren drie maanden lang geen belasting te betalen, om te voorkomen dat ze failliet gaan door de maatregel van Moskou.

Ook in Rusland zelf, waar wijnen uit Georgië en Moldavië een goede naam hebben, is geprotesteerd. Rond vijftig wijnimporteurs beklaagden zich in een brief aan president Poetin over de importstop. Een van hen zei gisteren dat niemand zich ooit heeft beklaagd over de kwaliteit van de Moldavische en Georgische wijnen, die integendeel voortdurend internationale prijzen winnen.