Meerderheid Kamer voor gratis musea

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil alle twintig rijksgesubsidieerde musea gratis toegankelijk maken voor publiek. Bezoekers moeten binnen twee jaar gratis toegang krijgen tot deze musea.

De fracties van PvdA, VVD en SP, samen goed voor 77 zetels, zullen dit vanavond in een debat met staatssecretaris Medy van Laan (Cultuur, D66) voorstellen. De partijen hopen dat musea op deze manier een breder publiek zullen trekken.

De staatssecretaris heeft al eerder laten weten geen voorstander te zijn van gratis musea. De musea zouden te veel inkomsten missen; een kaartje voor bijvoorbeeld het Rijksmuseum kost tien euro. Daarnaast zouden de musea door de hogere bezoekersaantallen juist extra kosten moeten maken, onder andere voor personeel, beveiliging en onderhoud.

Eind vorig jaar stelde de VVD al voor de vaste collecties van rijksgesubsidieerde musea gratis toegankelijk te maken (buitenlandse toeristen uitgezonderd), maar dat voorstel kreeg geen steun van de andere partijen omdat die de financiële onderbouwing niet goed vonden. In het huidige initiatief stelt de VVD voor dat musea niet langer verzekeringspremies hoeven te betalen voor het internationale vervoer van kunstwerken en bruiklenen, maar dat de overheid garant staat voor eventuele schade. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hier overigens al eerder vóór gestemd.

De Vereniging van Rijksgesubsidieerde Musea (VRM) heeft al laten weten niets in het voorstel te zien. Directrice Herma Hofmeijer bestempelt het aanbod om de verzekeringspremies niet langer te betalen als een 'sigaar uit andersmans doos'. Volgens haar brengen sponsors, voornamelijk banken, nu vaak de verzekeringspremie op. 'Als de premies straks weg vallen, gaat de sponsor gewoon minder betalen. Daar is het probleem van de inkomstenderving niet mee opgelost.'

Zij bestrijdt bovendien het idee dat gratis openstelling een nieuw publiek naar het museum zou trekken. 'De huidige bezoekers komen gewoon vaker.'

In Groot-Brittannië zijn de vaste collecties van de rijksmusea sinds 2001 gratis toegankelijk.