Lammers blijft langer in dienst van hockeybond

Marc Lammers blijft tot en met de Olympische Spelen van Peking (2008) in dienst van de Nederlandse hockeybond (KNHB). De 37-jarige bondscoach van de nationale vrouwenselectie heeft zijn contract tussentijds met twee jaar verlengd.

Lammers trad na de Olympische Spelen van Sydney (2000) aan bij de vrouwen, met wie hij bijna twee jaar geleden als tweede eindigde bij de Spelen van Athene. Sindsdien won de coach uit Rosmalen twee Champions Trophy's en de Europese titel met zijn verjongde selectie. 'In mijn team zit nog veel groei', zei Lammers gisteren bij de presentatie van zijn programma op weg naar het wereldkampioenschap, dat eind september in Madrid begint.

Lammers heeft zijn houdbaarheidsdatum naar eigen zeggen nog niet bereikt. 'Ik houd me vast aan Foppe de Haan, die ruim vijftien jaar trainer was van voetbalclub Heerenveen. Hij hield het zo lang uit omdat hij om de vier jaar een ander team had, hij zelf ook steeds veranderde, hij voortdurend steun kreeg van zijn bestuur en hij probeerde zijn spelers steeds beter te maken.'

De mannenploeg van Lammers' collega Roelant Oltmans heeft in de aanloop naar hun WK, begin september in Mönchengladbach, de trainingsintensiteit flink opgevoerd. De nadruk ligt daarbij meer dan ooit tevoren op kracht, conditie en mentale vaardigheden. 'Wij hoeven geen Australiërs te worden, maar fysiek moeten we sterker worden om het dominante hockey te kunnen spelen dat wij nastreven', aldus Oltmans, wiens ploeg in de aanloop naar het WK maar liefst twintig duels speelt.

In zijn rol van technisch bondsdirecteur ontvouwde Oltmans ook een plan van aanpak om het kwakkelende zaalhockey te reanimeren. Het aanzien, het niveau en de status van de overdekte zes-tegen-zes-variant moet omhoog, aldus de bond, waarbij gestreefd wordt naar 'een volwaardig zaalhockeyteam waarin dus geen plaats is voor veldinternationals'. Op het verlanglijstje staan verder een jaarlijks indoorevenement en 'gestroomlijnde kennisoverdracht'.

Volgens adjunct-directeur Marijke Fleuren van de KNHB is van een inhaalslag geen sprake, ook al klaagde landskampioen OZ deze winter over een gebrek aan steun en begrip van de bond. 'Het zaalhockeyhuis staat, met zo'n 50.000 beoefenaars. We voorzien het huis alleen van een nieuw dak en nieuwe inrichting.'