Kunst moet inspireren

Waarom heb je dat lelijke printje op je rok gebruikt?' Terwijl ik naarstig op zoek ben naar een antwoord, kijkt mijn lerares me vragend aan. Mijn hersenen malen zo hard dat ik er hoofdpijn van krijg. Ik hoor de zenuwen in mijn nek kraken. Het antwoord is ver te zoeken. 'Ik begrijp uw vraag niet', zeg ik in een poging mijn verwarring te verbergen. 'Het lijkt wat inspiratieloos', antwoordt ze droogjes.

Van binnen vloek ik. Als mijn moeder me had kunnen horen had ik gegarandeerd huisarrest gekregen voor de rest van mijnleven. Ik vloek omdat ik mijn lerares vervloek. Ik had een geweldig verhaal voorbereid over de geschiedenis van de rol van de vrouw. Van de vrouw wordt verwacht dat ze voor de kinderen zorgt en er tegelijkertijd altijd bloedmooi bij loopt. En dat is wat ik wilde uitdrukken. 'Ik had wel wat meer van je verwacht', trapt ze me nog na.

Misschien stel ik wel te hoge eisen aan mijn omgeving. Voor mij voor de hand liggende dingen blijken keer op keer niet tot het verbeeldingsvermogen van mijn leraren te spreken. Zo nu en dan mijn werk als inspiratieloos bestempelen kan best, ik kan niet elke week origineel en vernieuwend zijn. Dat is slopend, zelfs voor mijn hersenen. Maar mijn uiterst secuur uitgewerkte projecten zijn een toonbeeld van inspiratie. Enis dat niet waar kunst juist om draait?

Het is een bron van inspiratie, bedoelt om te inspireren. Of draait het tegenwoordig alleen maar om de esthetiek? Wordt er van mij als modeontwerpster verwacht dat ik alleen leuke jurkjes maak? En dus inspiratieloos te werk ga? Dan is er geen kunst aan. Op die manier haal ik mijn opleiding met twee vingers in mijn neus.

Mijn prioriteit en interesse ligt echter bij het werken met metaforen. Maar als het met een printje op een rok al verkeerd gaat, dan wordt dit nog een hele lange opleiding. Voor mij en voor de leraren.

Hasna El Maroudi

Student modevorming aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Begon als redacteur/ columnist bij Spunk, het online jongerenmagazine.

    • Hasna el Maroudi