Kandidaat-lijsttrekker VVD rekent zich rijk

Gewone VVD-leden hebben mevrouw Verdonk ervan overtuigd dat zij zich kandidaat moet stellen voor het lijsttrekkerschap van haar partij: ”jij kunt van de VVD weer de grootste partij maken” (NRC Handelsblad, 4 april). Hoezo `weer`? Sinds de oprichting in 1948 haalde de VVD bij Kamerverkiezingen dertien keer een derde plaats. Slechts eenmaal (1998) was voor de liberalen een tweede plaats weggelegd. De grootste partij is de VVD tot nog toe nooit geweest. Een foutje dat we de gewone leden niet zwaar mogen aanrekenen. Een kandidaat-lijsttrekker behoort beter te weten. Maar hoeveel culturele bagage mogen wij verwachten van een politica die haar kiezers geen betere lectuur weet aan te bevelen dan hun loonstrookje?

    • Jan Jaap Kleinrensink Voorschoten