Justitie: Milosovic stierf een natuurlijke dood

Het openbaar ministerie (OM) in Den Haag heeft geen aanwijzing dat de dood van de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic het gevolg is van een misdrijf. Hij is een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft het OM gisteren bekend gemaakt.

Milosevic, die voor het Joegoslavië-tribunaal terechtstond wegens oorlogsmisdaden, werd op 11 maart dood aangetroffen in zijn cel in Scheveningen. Het lichaam is voor een gerechtelijk onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI heeft nu definitief geconcludeerd dat de doodsoorzaak een hartinfarct was. Bij de sectie werden ernstige hartafwijkingen geconstateerd, aldus het OM.

Uit informatie van het VN-hof bleek dat in december 2005 in de cel van Milosevic niet-voorgeschreven medicijnen zijn aangetroffen. Ook uit diverse bloedonderzoeken was het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen, waaronder het middel rifampicine, gebleken, een middel dat de werking van de bloeddrukverlagende medicijnen die Milosevic kreeg tenietdoet. Daarnaast is door Milosevic' advocaat aan de politie meegedeeld dat Milosevic vermoedde dat hij werd vergiftigd. Daarom is door de officier van justitie een toxicologisch onderzoek gelast. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor een vergiftiging, en ook geen toxicologische factoren die een hartinfarct hebben kunnen uitlokken. Een aantal van de aan Milosevic voorgeschreven medicijnen is in het lichaamsmateriaal aangetroffen, echter niet in gevaarlijke concentraties. Er zijn geen sporen van medicijnen aangetroffen die niet waren voorgeschreven. Het NFI heeft vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat enkele dagen voorafgaand aan het overlijden rifampicine is ingenomen of toegediend.