'Joegoslavië's eerste oorlogsmisdaad'

In Servië opent de speciale openbare aanklager voor oorlogsmisdaden een onderzoek naar een video waarop te zien is hoe wellicht de eerste oorlogsmisdaad na het uiteenvallen van Joegoslavië wordt gepleegd.

De video, opgenomen door de Oostenrijkse staatstelevisiezender ORF, zou de executie van drie soldaten van het Joegoslavische Volksleger in Slovenië tonen. De drie werden doodgeschoten op 28 juni 1991, nadat ze zich in Holmec, op de grens van Slovenië en Oostenrijk, aan Sloveense strijdkrachten hadden overgegeven. Op de video is te zien dat de drie met de handen omhoog en een witte vlag naar voren komen, waarna ze worden doodgeschoten.

Drie dagen eerder, op 25 juni 1991, had Slovenië eenzijdig zijn onafhankelijkheid uitgeroepen, waarna het Volksleger de wapens opnam, eerst in Slovenië, daarna ook in Kroatië, dat zich eveneens eenzijdig uit de Joegoslavische federatie had losgemaakt.

In Slovenië trok het Volksleger zich al na tien dagen terug - de korte oorlog in Slovenië eiste tussen 75 en 100 levens, waaronder die van 44 Joegoslavische soldaten - maar de oorlog in Kroatië duurde tot 1995. In Bosnië werd van 1992 tot 1995 oorlog gevoerd.

De video is naar Servië gestuurd door het Sloveense Helsinki Comité. De voorzitter daarvan, Neva Miklavcic-Predan, maakte enkele dagen geleden het bestaan van de video bekend. Ze zei daarbij te geloven dat de moord op de drie de eerste gedocumenteerde oorlogsmisdaad van het uiteenvallende Joegoslavië was. De Sloveense justitie stelt een onderzoek in naar de drie moorden, zo meldde gisteren het Servische blad Blic, dat daaraan toevoegt dat de aanklagers in Ljubljana 'aarzelen' om de dader of daders op te pakken. Het blad meldde verder dat in Ljubljana ook juridische actie wordt ondernomen tegen Neva Miklavcic-Predan, maar die betreft niet de video, maar heel andere kwesties.

De Servische justitie - zo meldde Blic - wil als getuige de Oostenrijkse cameraman opsporen die de opnamen maakte. (AFP)