Inbraak bij de buren

Inbraak aan de Pottebakkersstraat! Het gebeurde bij buuv’ in de portiek hiernaast, die wordt opgeknapt en misselijk groen geverfd. De inbrekers morrelden op klaarlichte dag anderhalf uur lang ongestoord aan de deursloten; medebewoners redeneerden dat het bij de werkzaamheden hoorde. Toch ben je als buitenlander in het voordeel, want Russische inbrekers zoeken uitsluitend cash, goud en juwelen. Dat vind je immers in elk beschaafd huis. De helft van de

burglar.jpgInbraak aan de Pottebakkersstraat! Het gebeurde bij buuv’ in de portiek hiernaast, die wordt opgeknapt en misselijk groen geverfd. De inbrekers morrelden op klaarlichte dag anderhalf uur lang ongestoord aan de deursloten; medebewoners redeneerden dat het bij de werkzaamheden hoorde.

Toch ben je als buitenlander in het voordeel, want Russische inbrekers zoeken uitsluitend cash, goud en juwelen. Dat vind je immers in elk beschaafd huis. De helft van de transacties verloopt in Moskou illegaal, met enveloppes of koffertjes contanten. En niemand brengt zijn spaargeld naar de bank, je zou wel gek zijn! Als de staat je niet berooft door de roebel te devalueren, gaat je bank wel failliet en verhuist de eigenaar naar de Bahamas. 

Hoewel Poetin financiële stabiliteit bracht, vertrouwen Russen het nog lang niet. Ze sparen in dollars of euro’s, in zilver en goud, verstoppen dat in de oude sok, in het matras, onder de losse plank, achterin het vriesvak. Poetin zelf treurde in een interview zonder gêne dat hij bij een brand in zijn datsja wel zijn Masja en Dasja redde, maar niet zijn koffer dollars achterin de kledingkast. Gelukkig vond hij bij die brand tevens God in zijn hart. Dat maakte hij collega George W. Bush later althans wijs.

burglar2.jpgZo bezien is een huis van een buitenlander een fikse tegenvaller voor de Russische geveltoerist. Die lui zijn rijk, redeneren ze, die moeten wel een flinke koffer vol hebben. Maar bij de buren oogsten ze tweehonderd dollar, hoe nijver zij ook met boeken schudden, CD-doosjes openden, foto- en videoapparatuur ontmantelden (en gewoon op de piano achterlieten!), het vriesvak en zelfs de wasmachine leeghaalden. Het verliep allemaal heel netjes, heel methodisch.

De politie stond machteloos en compenseerde dat door met vijftien man de huiskamer binnen te banjeren; in uniform, in burger, undercover … Een speurhond urineerde van enthousiasme op het tapijt. Toen de Russen begrepen dat ze met buitenlanders van doen hadden, journalisten nog wel, fluisterende ze: ’Zit de FSB er misschien achter?’  De binnenlandse veiligheidsdienst, je komt ze overal tegen. Maar het lijkt mij sterk.

Dus nu maar een alarminstallatie kopen? De magere oogst bij de buren maakt ons op zich niet aantrekkelijker als inbraakobject. Je hoort ze al klagen in de kroeg. ‘Het lijkt heel wat, die westerlingen, maar god wat een armoezaaiers.’ 

    • Coen van Zwol