Hushovd wint Gent-Wevelgem

De Noorse wielrenner Thor Hushovd heeft gistermiddag na een eindsprint de semi-klassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De 28-jarige renner van Crédit Agricole was net iets sneller dan de Duitser David Kopp van de Gerolsteiner-ploeg.

De grote verliezer was gisteren de Italiaan Alessandro Petacchi, die na 210 kilometer als derde eindigde. Zijn team Milram, waarvan ook Erik Zabel deel uitmaakt, was er met hard werken in geslaagd alle ontsnappingspogingen te niet te doen, maar tot een zege leidde dit niet.

In de toptien kwamen namen van Nederlandse of Belgische renners niet voor. Tom Boonen, afgelopen zondag winnaar van de Ronde van Vlaanderen en een week daarvoor van de E3-Prijs, kwam met veel andere renners in een tweede peloton met achterstand binnen. Zijn Nederlandse ploegmaat bij Quickstep, Steven de Jongh, miste de slag in de slotfase door een lekke band. Op vijftig kilometer voor de finish had De Jongh nog in een (bijgehaalde) kopgroep van vijf renners gezeten.

De midweekse koers Gent-Wevelgem zit traditiegetrouw ingeklemd tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix dat komende zondag wordt verreden. De topcoureurs zoals Boonen gebruiken deze ProTour-wedstrijd vooral om te herstellen. 'Ik heb me alleen even getest op de hellinkjes. Vlaanderen heeft zeer gedaan. Het was loodzwaar, ik voel dat nu nog', verklaarde hij na afloop. Na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen gaf Boonen afgelopen zondag al aan zeer diep te zijn gegaan. Vorig jaar won hij behalve 'de Ronde' ook Parijs-Roubaix.

Petacchi, nog wachtend op zijn eerste grote overwinning dit jaar, was juist naar de midweekse koers gekomen om te laten zien dat hij een rol kan spelen op Vlaamse wegen. Afgelopen zondag was hij onzichtbaar geweest in 'Vlaanderens mooiste'. Het koersverloop speelde de Italiaan in de kaart. In de heuvelzone, met twee keer de Kemmelberg, bleef een schifting uit. Kort erna brak het peloton in twee stukken, zat Petacchi met vier ploeggenoten in het eerste deel en behoorde Boonen tot de verslagenen.

Ondanks het hoge tempo van de ploeg van Petacchi wist Bert Roesems op dertien kilometer voor de aankomst te demarreren. De rijder van de weinig succesvolle Davitamon-Lotto werd bijgehaald, maar hij verdiende lof voor zijn poging. Net toen de Belg op twee kilometer was bijgehaald, ontsnapte Filippo Pozzato. De Italiaanse winnaar van Milaan-Sanremo uit de Quickstep-ploeg werd honderd meter voor de finish bijgehaald.

De ontsnappingen kraakten de Duits-Italiaanse formatie Milram, waardoor er van een fatsoenlijke lancering van Petacchi geen sprake meer was. Hushovd profiteerde daarvan en de oersterke Noor greep de winst.

Hushovd reed afgelopen zondag nog wel vooraan in de Ronde van Vlaanderen, maar een rol van betekenis kon hij niet vervullen. De Noor heeft nu zijn zinnen gezet op Parijs-Roubaix waar de grote renner traditioneel sterk rijdt.

In de Ronde van Baskenland had de Spanjaard Samual Sanchez gisteren voor de tweede opeenvolgende dag de beste benen. De klassementsleider van Euskaltel finishte in de derde etappe, van Segura naar Lerin, als winnaar, voor de Italiaan Davide Rebellin en de Spanjaard Alberto Contador.