Het tragische leven van straathond Igor

Tragisch is het leven van Igor, een arme Russische vleesbezorger. Hij verlangt naar de mooie Anouschka, maar ze is te rijk voor hem. Anouschka wordt bewaakt. Vroeger ging Anouschka nog wel om met Igors zus, maar die verdween op mysterieuze wijze.

Aan ellende dus geen gebrek in Igor, de imposante grote zaal voorstelling van Jeugdtheatergezelschap Stella in samenwerking met het Residentie Orkest.

Igor (Harm van Geel) staat op een door videoprojecties opflikkerend blok en vertelt. Hij vertelt dat hij een hond is. Een straathond. Overgeleverd aan zijn gevoelens. Hij vertelt ook het verhaal van de anderen. Hoe Anouschka (Floor van Berkestijn) omgaat met het nieuws dat ze geadopteerd is en hoe zijn moeder (Erna van den Berg) hem smeekt thuis te blijven.

Naast Igor zitten twaalf muzikanten van het Residentie Orkest en ze spelen Stravinsky in combinatie met composities van Bob Zimmerman. Het geeft een voortdurende dreiging en dynamiek aan de teksten en bovendien verdiept de muziek de filmprojecties die op alle decorstukken en op het achterdoek te zien zijn.

Igor is in zijn meest extatische momenten indrukwekkend. Dan vallen spel en beeld samen met het ensemble dat ingespannen en geconcentreerd opklinkt.

Het ensemble klinkt echter lang niet altijd even hecht en het toneelbeeld is vaak te statisch. Maar het grootste probleem is dat er op het toneel alleen maar problemen heersen. Anouschka is wreed, Igor beklaagt zich en de moeder van Igor kan geen zin uiten zonder van depressie krakende stem. Het is vreselijk moeilijk om van alsmaar ongelukkig krakende personages te gaan houden, omdat er zo weinig is om van te houden. Een glimlach, een grapje, en het verstikkende Russische sprookje zou harder inslaan.

Imposant is Igor, in ambitie en opzet. Maar net als bij Stella's vorige grote zaal productie met het Residentie Orkest, Venetië, reikt de emotie van de muziek verder dan het spel van de acteurs.

Voorstelling Igor door Stella Den Haag en het Residentie Orkest. Regie: Hans van den Boom. Dirigent: Peter Biloen. Vanaf 10 jaar. Gezien: 24/3 Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee t/m 16/4. Inl. (070) 330 7070 of www.stella.nl
    • Jowi Schmitz