'Harder optreden tegen slechte arts'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat harder optreden tegen disfunctionerende maatschappen, zoals die in het Maasziekenhuis in Boxmeer. Dat bevestigt een woordvoerster van de inspectie.

'Door de prestatie-indicatoren kunnen we nauwkeuriger en beter toezicht houden op wat in de maatschappen gebeurt. Dat zullen we dan ook doen. Ook bij externe signalen zullen we sneller en steviger optreden dan nu het geval is.' Over concrete maatregelen die de inspectie van plan is tegen disfunctionerende maatschappen te treffen, wil de inspectie zich nog niet uitlaten. De ziekenhuizen die als laagste of juist als hoogste scoren in het rapport van de inspectie zullen dit in eerste instantie tijdens het jaarlijks gesprek met een inspecteur moeten uitleggen. 'We hebben verschillende maatregelen tot onze beschikking. Die zullen we eerder inzetten', aldus de woordvoerster van de inspectie.

Tegen twee van de vijf chirurgen uit het Maasziekenhuis in Boxmeer overweegt de inspectie een tuchtrechtelijke klacht in te dienen. Daar bleek in de maatschap chirurgie zo veel onderlinge ruzie dat bij operaties complicaties ontstonden.

In het uiterste geval kan een ziekenhuisafdeling gesloten worden, zoals eerder in het Sint Jans Gasthuis in Weert. Daar oordeelde de inspectie dat de gezondheid van patiënten onnodig gevaar liep door conflicten tussen longartsen en anesthesisten. Voor het eerst sloot de inspectie een ziekenhuisafdeling.

Het disfunctioneren van beide maatschappen kwam overigens niet aan het licht doordat ze slecht scoorden op gegevens die de inspectie van ze vroeg. De signalen waren in beide situaties afkomstig van patiënten en personeel in de ziekenhuizen.