Harde saneerder koopt Limburgse kranten

In Limburg leest bijna iedereen een regionale krant.

Regiogebonden activiteiten hebben daar de toekomst.

David Montgomery Foto AFP British newspaper magnate David Montgomery addresses employees of the Berliner Verlag in Berlin 25 October 2005. In a controversial deal announced 25 October 2005, the Berlin-based publisher Berliner Verlag, which publishes the Berliner Zeitung daily was acquired by two Anglo-Saxon investment funds, Mecom, the private equity arm of British newspaper magnate David Montgomery, and US-based fund Veronis Suhler Stevenson (VSS). AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT AFP

Voor de doorsnee Randstedeling begint het buitenland in Limburg. Limburg is anders. Van de Nederlandse krantenlezers heeft de helft een landelijke krant, de andere helft een regionale. In Limburg leest 10 procent een landelijke krant en 90 procent De Limburger of Limburgs Dagblad. Hun eigenaar, De Telegraaf, verkoopt de titels plus drukkerij plus huis-aan-huis-krant De Trompetter voor 200 miljoen euro aan de Britse investeerder David Montgomery.

Politici die nog een nummertje willen maken van buitenlandse overheersing van de Nederlandse media kunnen hun gang gaan: de Britse investeerder Apax is eigenaar van PCM (NRC Handelsblad, de Volkskrant), op tv zijn RTL en SBS grote spelers, terwijl ook De Telegraaf en regionale krantenmagnaat Wegener grote buitenlandse aandeelhouders kennen. Pech voor wie buitenlandse baronnen vreest: Rupert Murdoch heeft Sky Radio aan De Telegraaf verkocht.

Limburg krijgt er met Montgomery weer een buitenlandse investeerder bij. Maar wat is nog lokaal erfgoed in het tijdperk van globalisering? Finnen zijn eigenaar van Sphinx, Saoediërs kochten de petrochemische activiteiten van DSM, cementproducent Enci is Zwitsers, Mitsubishi sluit een deel van Nedcar en een Amerikaans casino moet banen scheppen in Maastricht.

Hoe onverwacht is de Nedcar-crisis? Een paar weken geleden gaf hoogleraar Wim Derks van de Universiteit van Maastricht de richting al pijnlijk nauwkeurig aan. Hij schetst de gevolgen van de komende krimp van de Nederlandse bevolking, die in Zuid-Limburg in 1997 al begonnen is. Eén van zijn conclusies: Nederland krijgt weer een krappe arbeidsmarkt, met alle loonstijgingen van dien. De gevolgen? 'Niet regiogebonden activiteiten, zoals productieonderdelen van de industrie en transport, zullen in versnelde mate naar lagelonenlanden gaan, zoals in de jaren zestig.'

Ander gevolg: minder bedrijventerreinen, minder files, minder asfalt, meer ouderen, meer zorg. Juist tussen Sittard en Geleen verrijst een van de meest ambitieuze combinaties van ziekenhuis en zorgboulevard. Auto's kun je overal bouwen, maar zorg is regiogebonden.

    • Menno Tamminga