Grenzeloos modefeest

Fashion NL: The Next Generation toont zeker 25 verschillende ontwerpstijlen.

Het hoogtepunt van de expositie is het grenzeloze modefeest van Bas Kosters.

Een jurk van Spijkers & Spijkers. Foto Gemeentemuseum Den Haag Gemeentemuseum Den Haag

De twee uitersten van de Nederlandse mode hebben op Fashion NL: The Next Generation ieder een eigen zaaltje gekregen. Percy Irausquin toont avondjurken zoals ze er uit moeten zien: verleidelijk en knap gemaakt. In de zaal ernaast viert Bas Kosters zijn modefeest waarbij er geen grenzen bestaan tussen muziek, kleding en spektakel.

In het Gemeentemuseum laveren tussen deze extremen nog zo'n vijfentwintig stijlen. Zoals de Russisch folkloristische minicollectie van Edwin Oudshoorn. Commerciëler werk van labels als Wolf en Spijkers & Spijkers staat tussen dat van conceptuele ontwerpers zoals Saskia van Drimmelen en Niels Klavers.

Van de internationaal bejubelde Viktor & Rolf staat er helemaal niks - kennelijk beschouwt het museum hen meer als de huidige generatie dan de next generation - maar wel van hun assistent, Erik Frenken. Hij heeft de bovenkant van zijn langgerekte neo-barokke jurken als schilderijen ingelijst achter glas, waardoor de rijk versierde stoffen worden benadrukt.

Ook achter glas staan de schoenen van Marloes ten Böhmer. Met haar schoenen als vaasjes schopt Böhmer elke overeenkomst met bestaand schoeisel onderuit.

Jan Taminiau laat bezoekers opkijken naar hoogopgestelde, filmsterwaardige robes. Zijn tailleurtje van een juten postzak zet dromers weer met beide benen op de grond.

De essentie van mode - vernieuwing en voeling met de tijdsgeest - is ver te zoeken in de plakbandsculpturen van Mariana Lazarevic. Ook de als door een modderbad gehaalde strokenrok en wikkeltop van Aico is te veel kunst en te weinig mode.

Waarom stelt het museum zoveel modekunstenaars tentoon, als het Bas Kosters al heeft? Zijn chaotische opstelling met onafgewerkte kleding op paspoppen is het hoogtepunt van de expositie. Kosters bezaaide de museumvloer met lege bierblikjes en andere prullen. Met een goede vertaalslag passen de heftige, vrolijke en individuele ontwerpen van dit intrigerende talent perfect in deze tijd.

Aan die eis voldoen ook de van alle overbodigheden gestripte kledingstukken van Monique van Heist, de sportieve straatmode van Daryl van Wouw en de vrouwelijk gedrapeerde jurken van de tweeling Truus en Riet Spijkers, die als een van de weinige Nederlandse ontwerpers internationaal verkopen. Iets wat hun conceptuele voorgangers ondanks hun periode van internationale furore niet meer kunnen zeggen. Zij komen er met enkele willekeurige outfitjes en zonder toelichting overigens bekaaid af in Den Haag. Daar draait het dan ook om een momentopname die zo breed is, dat je er eigenlijk niets mee kunt. Het museum lijkt teruggeschrokken voor een keuze.

Fashion NL: The Next Generation. T/m 5 juni in Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderskade 41, Den Haag. Open: di-zo 11 -17u. Inl: 070-338 1111, www.gemeentemuseum.nl

    • Georgette Koning