Geen geld voor Palestijnse ambtenaren

De Palestijnse schatkist is leeg. Ruim 140.000 ambtenaren wachten op hun salarissen. Arabische en Israëlische banken sluiten uit vrees voor sancties de rekeningen van de geïsoleerd rakende Palestijnse Autoriteit.

En in de Gazastrook dreigt een humanitaire crisis die wordt verergerd door de vogelgriep.

Dat is de situatie waarmee de nieuwe Palestijnse regering, die gisteren voor het eerst bijeenkwam onder leiding van Hamas-premier Haniyeh, wordt geconfronteerd. Een van de ministers, Khalid Abu Arafa, werd gisteren gearresteerd bij een militaire controlepost. De minister, die beschikt over Jeruzalemse identiteitspapieren, was op weg naar zijn kantoor in Oost-Jeruzalem. Israël heeft alle Hamasactiviteiten in Oost-Jeruzalem verboden.

Voor de Palestijnse regering is de financiële crisis als gevolg van de internationale boycot van Hamas het meest urgente probleem. Er is geen geld meer om politieagenten, soldaten, onderwijzers en ziekenhuispersoneel over maart en april te betalen. De nieuwe minister van Financiën, Omer Abdel Razeq, zei gisteren te hopen dat Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten een vage toezegging om 80 miljoen dollar te geven, nakomen.

Het Palestijnse betalingssysteem ondervindt bovendien ernstige hinder van het besluit van Arabische en Israëlische banken om de samenwerking met de Palestijnse Autoriteit te staken. De banken vrezen dat hun Amerikaanse en Israëlische belangen geschaad worden als zij de samenwerking met Hamasministeries niet staken.

De Verenigde Staten en Canada hebben al besloten de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit stop te zetten. Alleen humanitaire hulp via de Verenigde Naties wordt voortgezet. De Europese Unie neemt maandag een besluit. De EU is met 500 miljoen euro aan begroting- en humanitaire hulp de grootste donor van de Palestijnse Autoriteit. EU-diplomaten in Ramallah en Brussel zoeken naar mogelijkheden om de financiële hulp via omwegen naar de Palestijnen te sluizen.

De VN en de Wereldgezondheidsorganisatie vrezen dat in de Gazastrook de financiële en humanitaire crises worden verergerd door de vogelgriep. Een half miljoen kippen en kalkoenen zijn of moeten worden vernietigd. Ruim 30.000 kleine kippenboeren moeten hun kippen ruimen, maar kunnen door de failliete Palestijnse Autoriteit niet worden gecompenseerd. De VN overwegen een compensatieregeling. Overigens werken Israël en de Hamasregering bij de bestrijding van de vogelgriep wel nauw samen. Israël heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid voorzien van Tamiflu en ruimingsmiddelen.