Gedragscode voor speelfilmsector

De Nederlandse speelfilmsector voert zelfregulering in. Vanaf morgen is er een gedragscode voor het gebruik van commanditaire vennootschappen (cv) voor de productie van Nederlandse speelfilms. De code moet particuliere investeerders als keurmerk dienen voor bonafide filmproducties.

De cv geeft deelnemers fiscale voordelen als zij in Nederlandse speelfilms investeren. Sinds 1999 zijn tientallen cv's opgericht om films te produceren. Sommige zijn met veel publicitair geraas mislukt, zoals Ocean Warrior of Soldaat van Oranje 2. Daarbij raakten de zogenoemde commandieten geld of het beloofde belastingvoordeel kwijt.

Met de gedragscode, waar producenten en andere betrokkenen zich vrijwillig bij kunnen aansluiten, moet de investeerder de 'veilige' van de 'onveilige' cv's kunnen onderscheiden. Vanaf morgen gaat de website www.gedragscodefilmcv.nl de lucht in, waarop te zien is welke filmproducenten zich wel, en welke zich niet aan de gedragscode verbinden. Bovendien staat op de site een register waarin wordt bijgehouden tegen welke betrokkenen juridische procedures lopen of hebben gelopen.

Twee van de initiatiefnemers, Carolien Croon en Hugo Klaassen, noemen de code een 'doe-het-zelf-boek voor film-cv's, gebaseerd op de best practice van de afgelopen jaren'. Croon is directeur van de belangenvereniging voor speelfilmproducenten, NVS, Klaassen is directeur van Fine-bv, een door de overheid in het leven geroepen arrangeur van cv's. Klaassen: 'De code beschermt eerder de investering van de commandieten dan de film.' De makers en beheerders van de cv verplichten zich de belangen van de investeerders boven die van zichzelf te plaatsen. Sancties staan er niet in de code, maar de makers denken dat commandieten hem kunnen gebruiken in een eventueel civiele procedure tegen een aangesloten producent.

De code zal waarschijnlijk niet veel langer dan een jaar gelden. Het kabinet is namelijk van plan de cv-regeling op 1 juli 2007 voorgoed af te schaffen. Op die datum gaat de 20 miljoen euro die nu jaarlijks is gereserveerd op de begroting van Financiën als belastingderving voor filminvesteerders, over naar de begroting van Cultuur, waar het een reguliere kostenpost wordt, als subsidie voor de Nederlandse speelfilm.

Voor dit jaar staan nog enkele cv-films op stapel. De producenten hebben moeten wachten op de nieuwe cv-regeling die de regering deze week bekrachtigt.

    • Bas Blokker