Galerieselectie

Stepanek & Maslin Het kunstenaarsduo Alice Stepanek (1954, Berlijn) en Steven Maslin (1959, London) ontmoette elkaar in de jaren ’80, toen beiden een opleiding volgden aan de Saint Martin’s School of Art in London. Sindsdien werken ze samen aan hun monumentale schilderijen van fantasielandschappen. De schilderijen van Stepanek & Maslin zijn opgebouwd uit losse elementen – wolken, takken, bomen – die in knallende kleuren op het doek gezet zijn. Soms lijkt het alsof je als een insect tussen het gras en de bloemen door kruipt.

8 april t/m 13 mei Torch Gallery, Lauriergracht 94, A’dam. Do-za 14-18u.

Tomasz Ciecierski Voor zijn tentoonstelling bij De Wetering Galerie gebruikte de Poolse kunstenaar Tomasz Ciecierski een oude uitnodigingskaart als uitgangspunt. Op de kaart stond een van zijn eigen tekeningen uit 1975 afgedrukt, van het uitzicht uit een vliegtuigraampje. Op de honderden briefkaarten die van de tentoonstelling waren overgebleven, besloot Ciecierski commentaar op zijn dagelijks leven te tekenen. Naast deze serie toont de kunstenaar ook enkele nieuwe schilderijen met Sky and Earth als thema.

T/m 13 mei. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Peter de Graaff Onder de titel Remember the Promise You Made stelt Peter de Graaff een nieuwe reeks schilderijen van interieurs tentoon. De meeste van deze ruimtes hebben een barok uiterlijk, waardoor de schilderijen de melancholieke sfeer van vergane glorie oproepen. Deze oude sfeer wordt nog eens versterkt door de kleurrijke, abstracte lagen die over de interieurschildering zijn aangebracht. Ze versluieren de figuratieve voorstelling die op het punt lijkt te staan te verdwijnen.

Schilderijen van Peter de Graaff. T/m 22 april in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Guido Geelen In de wereld van de keramiek geldt Guido Geelen als een voortrekker die met zijn onorthodoxe beelden het materiaal klei nieuw leven heeft ingeblazen. Enerzijds is zijn werk stekelig en weerbarstig, anderzijds is er ook altijd een verleidelijke kant. Zo wordt een koeienkop van gebakken rode klei met veel gevoel voor ironie omgetoverd tot een bizarre vaas, en worden twee levengrote afgietsels van een man, in ruwe brokstukken uiteengereten, opgesierd met witte bloesem.

9 april t/m 17 mei. Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam. Di t/m za 11-18u, zo 13-18u.

Joop Hekman De Utrechtse beeldhouwer Joop Hekman werd vorige week 85 jaar en ter ere daarvan organiseert Galerie Quintessens een tentoonstelling van zijn kleinplastiek. Veel van Hekmans beelden zijn nog altijd in het Utrechtse straatbeeld te bewonderen, zoals zijn drie muzen die op het gras voor de Stadsschouwburg glimmen onder altijd stromend water. Maar ook de bronzen hond Biru, een chow-chow, aan het eind van de Nieuwegracht is geliefd. Hekman heeft gedurende zijn lange loopbaan talloze opdrachten in heel het land uitgevoerd.

Beelden van Joop Hekman. T/m 24 mei in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder: Schilderijen van Dan McCarthy t/m 13 mei bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; installatie van Job Koelewijn t/m 22 april Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A’dam; beelden en tekeningen van Adam Colton t/m 29 april Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A’dam; schilderijen van Melissa Gordon t/m 15 april Galerie Juliètte Jongma, Gerard Douplein 23, A’dam; schilderijen & video’s van Gil & Moti t/m 19 april De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; foto’s van Mark Seliger t/m 20 april Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A’dam; foto’s van Bas Princen t/m 20 april Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; gouaches van Ad Schouten t/m 23 april Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen van Michael Bauer t/m 28 april Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R’dam; fotowerken van Bart Benschop t/m 16 april MKgalerie, Witte de Withstraat 53, R’dam; foto’s van Regula Maria Muller t/m 15 april Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, R’dam.