Franse vakbonden stellen ultimatum

De Franse vakbonden hebben regeringspartij UMP gisteren tot 17 april de tijd gegeven om in het parlement met een nieuwe wet te komen die het jongerencontract CPE afschaft. Met dit nieuwe ultimatum willen ze voorkomen dat de UMP concessies uitstelt totdat het verzet afneemt. Na 17 april is het parlement twee weken met reces.

Vandaag consulteren de fractieleiders van de UMP in de Assemblée Nationale en de Senaat opnieuw sociale partners en studentenorganisaties om een oplossing te vinden voor de impasse sinds president Chirac het CPE vorige week tegelijk kracht van wet gaf en opriep deze niet toe te passen.

UMP-fractievoorzitter Bernard Accoyer zei dat zijn senaatscollega Josselin de Rohan en hij 'heel aandachtig geluisterd' hebben naar de eisen van de vijf bondsfederaties die gisteren ontvangen werden. Van onderhandelingen was nog geen sprake.

Vanmorgen blokkeerden studenten in steden als Nantes, Toulouse en Marseille centrale toegangswegen. Ze willen 'de economie blokkeren'. Gematigde vakbonden en studentenorganisaties overleggen maandag over een nieuwe demonstratie. Dinsdag trok de vijfde landelijke actiedag, net als een week eerder, tussen een en drie miljoen mensen.

Premier De Villepin veroorzaakte gisteren verwarring in het parlement door te onderstrepen dat alleen hij 'alle noodzakelijke conclusies' zal trekken uit het overleg. Sommigen, ook in zijn eigen UMP, vatten dat op als een toespeling op zijn mogelijke aftreden. Woordvoerders van de premier zeiden later dat hij juist wilde onderstrepen dat hij nog steeds een belangrijke rol speelt, hoewel hij niet direct betrokken is bij het uitwerken van een compromis.