FRANKRIJK

Draken Een hoofd van een dromedaris, de oren van een varken, de klauwen van een adelaar, de vleugels van en vleermuis… Dit vreemde, mysterieuze beest is niets anders dan een draak. De vermakelijke en interessante expositie in het Muséum national gaat aan de hand van 150 heel gevarieerde voorwerpen en documenten, films, spelletjes en vertellingen op ontdekking naar dit hybridische en mythische fabeldier. Het spuugt vuur, vliegt, kruipt, verstopt zich in het water, onder de aarde of in de hemel, is het symbool van macht of van chaos en fascineert sinds lang vervlogen tijden groot en klein.

Dragons t/m 6 nov. Dag beh di 10-18u in het Muséum national d’Histoire naturelle, Jardin des Plantes, Grande Galerie, 36, rue Geoffroy Saint-Hilaire, Parijs, 0033-140795601.

Pedro Almodovar Het is meer dan een expositie, het is een liefdesverklaring, een eerbetoon in het groot. De Cinémathèque française zette alles op alles om van de expositie die het aan de grote Spaanse cinéast Pedro Almodovar (1951) wijdt een evenement te maken. Zijn Franse fans die tot 17 mei op zijn nieuwe film Volver moeten wachten, kunnen hier dan ook vast hun hart ophalen: veel persoonlijke voorwerpen, familiefoto’s, zoals met zijn moeder uiteraard. Een ‘wandeling’ door zijn heel eigen ‘gekleurde’ wereld die ons tegelijkertijd inlicht over zijn invloeden: van Cocteau t/m Bunuel, van Francis Bacon t/m Patrice Chéreau. En natuurlijk al zijn films en ook films die hij adoreert.

Almodovar Exhibition t/m 31 jul in de Cinémathèque française, Musée du cinéma, 51, rue de Bercy, Parijs, 0033-171193333 en www.cinematheque.fr.

En verder in Parijs Wereldpremière van de opera Adriana Mater van Kaija Saariaho in een regie van Peter Sellars t/m 18 april in de Opéra Bastille, www.operadeparis.fr; Rembrandt et le paysage, les eaux-fortes de Rembrandt dans la collection Frits Lugt t/m 21 Mei in het Institut Néerlandais, Hôtel Turgot www.insitutneerlandais.com.