Fossiele vis op het land

Fossielen van krokodilachtige vissen die zijn ontdekt in Canada laten zien hoe vissen circa 380 miljoen jaar geleden als viervoeter uit het water zijn gekropen. Neil Shubin van de universiteit van Chicago en Edward Daeschler van de Academie voor Natuurwetenschappen in Philadelphia beschrijven de fossielen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

Het fossiel, Tiktaalik roseae (grote ondiepwatervis) gedoopt, is bijzonder, omdat hij als mengeling van vis en viervoeter een gat vult in de bestaande evolutionaire stamboom. Van vissen heeft het fossiel de primitieve kaak, de ruitvormige schubben en zijn vinnen. Maar anders dan een vis was Tiktaalik in staat die vinnen te buigen langs scharnierpunten, de onderzoekers spreken van polsen, ellebogen en schouders. Typisch voor een viervoeter is ook zijn rudimentaire nek en zijn stevige ribbenkast: belangrijk om te voorkomen dat een dier onder zijn eigen gewicht ineen zakt als het zich op het land hijst. Het platte hoofd van Tiktaalik doet denken aan vroege amfibieachtigen.

Collega-paleontologen vergelijken het nieuwe fossiel met de vroege vogel Archaeopteryx, misschien wel 's werelds beroemdste fossiel. Als schakel tussen vissen en gewervelde landdieren zou Tiktaalik net zo beroemd kunnen worden.

Krokodilvis: pagina 10