DUITSLAND

Spectaculaire musea Rondom de millenniumwisseling werden in de wereld talloze kunsttempels gebouwd en ontworpen. Zesentwintig van de spectaculairste musea uit vier werelddelen zijn nu in Düsseldorf te zien. De geanimeerde architectuushow Museen in 21. Jahrhundert omvat zowel gerealiseerde luchtkastelen, onder meer van Tadao Ando en Stephan Braunfels, als nog in het droomstadium verkerende bouwsels. Frank Gehry's lyrisch golvende titaniumvleugel in Washington bijvoorbeeld ligt nog op z'n uitvoering te wachten.

T/m 25 juni in K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Grabbeplatz, Düsseldorf. Di-vr 10-18u, za, zo 11-18u. Inl 0049-2118381130 en www.kunstsammlung.de

Videokunst Veertig jaar videokunst is een ambitieus project: in vijf Duitse steden tegelijk startte vorige week deel 1 van een bijzonder tweeluik. Het overzicht reikt van ingetogen documentaires in zwart-wit tot en met kakelbonte muziekvideoclips. Op dvd’s vatte een jury 59 video’s van 1963 tot 2004 samen – het 28 uur durende archiefmateriaal is te zien in elk van de deelnemende steden. Wat vooral opvalt is dat het veranderde medialandschap ons nieuwe kijkgewoontes heeft opgedrongen. Zo componeerde de Amerikaan Robert Wilson al in 1978, lang voor de opkomst van MTV, een uit superkorte clips bestaande video-opera. De Duitser Michael Klier legde vast hoe de bevolking van de grote steden met camera’s wordt bewaakt . En Björne Melhus, uit een jongere generatie, huppelt als kloon door het beeld.

T/m 21 mei in Bremen, Düsseldorf, Karlsruhe, Leipzig en Mümchen. Info: www.revision.zkm, www.revision.ddr en www.update.06.

En verder Boogie Nights t/m 8 april in Baden-Baden: www.click2day.com; GoEast filmfestival, 150 films uit zeventien Midden-en Oost-Europese landen plus een concert van de Russische cultgroep Leningrad, t/m 11 april in Wiesbaden: Inl www.filmfestival-goeast.de.