Drama voelbaar achter alledaagse beelden

Het booreiland is een vrijhaven. Er wonen, in de woorden van de kapitein, mannen die eruit zien alsof ze alleen gelaten willen worden. Schimmen van hun eigen levens. Niets weten we van dit universum als The Secret Life of Words begint en toch zal het voorgoed verstoord zijn aan het einde van de tweede Engelstalige film van de Catalaanse regisseuse Isabel Coixet (1960) Net als in My Life Without Me uit 2003 speelt de Sarah Polley een vrouw die met het leven in het reine moet zien te komen. Haar Hanna is een verpleegster uit het voormalige Joegoslavië die terecht komt op het booreiland 'Genefka', tehuis van The International Rehabilitation Council for Torture Victims. In de zorg voor een tijdelijk blinde man (Tim Robbins) kan zij beetje bij beetje iets van zichzelf laten zien. Net zoals het voor Robbins' Joseph makkelijker is om Hanna te vertrouwen omdat hij weet dat ze doof is en soms haar gehoorapparaatjes niet draagt.

The Secret Life of Words (La vida secreta de las palabras). Regie: Isabel Coixet. Met: Sarah Polley, Tim Robbins.
The Secret Life of Words (La vida secreta de las palabras). Regie: Isabel Coixet. Met: Sarah Polley, Tim Robbins.

The Secret Life of Words is een integere, intieme film over hoe de verpleegster geneest en de patiënt heelt. Twee gekneusde zielen, achter wier blinde ogen en dove oren het drama van het verleden ook voor de toeschouwer in zijn volle omvang verborgen blijft. Alleen een schaduw, of een echo krijgen we mee, in de verte.

The Secret Life of Words gaat vooral over wat niet gezegd wordt en waarover gezwegen blijft. Ondraaglijke ervaringen worden zo voelbaar achter al te ogenschijnlijk alledaagse beelden van het leven op een stilgelegd booreiland. En het zijn die niet gesproken woorden, die in hun geheime filmleven inderdaad meer zeggen dan alle andere.

Dana Linssen

The Secret Life of Words (La vida secreta de las palabras).

Regie: Isabel Coixet. Met: Sarah Polley, Tim Robbins. ****

    • Dana Linssen