Draagmoedercentrum

Het VU medisch centrum in Amsterdam opent een afdeling voor draagmoeders. Daar kunnen paren terecht die bij een draagmoeder een genetisch eigen kind willen proberen te krijgen. Het VUmc verwacht jaarlijks vijftig tot zestig paren te kunnen behandelen. Het centrum zal zich alleen bezighouden met hoogtechnologisch draagmoederschap, bedoeld voor vrouwen die geen (functionerende) baarmoeder meer hebben of voor wie een zwangerschap levensbedreigend is. Hun eicellen worden bevrucht met sperma van hun partner waarna een embryo bij een draagmoeder wordt geplaatst. Het VUmc bemiddelt niet bij het zoeken van een draagmoeder. Dat is in Nederland verboden.

Patiënten met een buitenlandse nationaliteit, met een onvoldoende beheersing van de Nederlandse of een strafblad worden niet toegelaten omdat dat de adoptieprocedure na de geboorte van het kind blokkeert. Paren kunnen zich alleen aanmelden na verwijzing door een gynaecoloog.