CZ vreest stijging premie

Zorgverzekeraar CZ verwacht de komende jaren forse premiestijgingen bij concurrenten die ondanks beperkte reserves collectieve contracten met verlies hebben afgesloten. Dat zei de Tilburgse verzekeraar vanmorgen in een persbericht over zijn jaarcijfers.

CZ zegt dat het zelf bewust geen forse kortingen heeft doorgevoerd om zo marktaandeel te winnen. Desondanks heeft het voormalige ziekenfonds er door collectieve contracten 60.000 verzekerden bij gekregen. Bij CZ zijn nu ruim twee miljoen mensen verzekerd.

De invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel heeft CZ op kosten gejaagd. CZ heeft 18 miljoen meer uitgegeven aan reclame, het inhuren van tijdelijke krachten om vragen van klanten te beantwoorden en het aanpassen van de it-systemen. Het verzekeringsresultaat daalde met 26 miljoen euro naar 63 miljoen. Door sterk gestegen opbrengsten uit beleggingen steeg de nettowinst van 58 naar 165 miljoen euro.