Bioscoopjaar begint 'dramatisch slecht'

De Nederlandse bioscopen zijn 2006 'dramatisch slecht' begonnen. Dat zegt voorzitter W. Wolfers van de koepelorganisatie Nederlandse Federatie van de Cinematografie naar aanleiding van de bezoekcijfers van het eerste kwartaal.

De inkomsten aan de kassa zijn met 11,4 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het aantal bezoekers daalde zelfs met meer dan 12 procent. De eerste drie maanden van 2005 waren er nog ruim 5,7 miljoen bezoekers, de afgelopen drie maanden net iets meer dan 5 miljoen.

Het vakblad Screen International dat de bezoekcijfers in Europa onderzoekt, noemt Nederland 'the big loser' van Europa. In de meeste landen komt het jaar traag op gang, aldus het blad, maar in Nederland is de daling het scherpst. Bovendien is het marktaandeel van de Nederlandse speelfilm beduidend lager dan voorgaande jaren: 5,2 procent van het totaal aantal bezoekers. Dat zou - als dit zo doorgaat - het laagste cijfer sinds 2000 opleveren. Daarna steeg het Nederlands marktaandeel, door sterk op de brede publieksfilm gericht beleid, tot 13,2 procent in 2003. Vervolgens daalde het marktaandeel vorig jaar naar 9,2.

De paar Nederlandse publieksfilms die de eerste maanden uitkwamen, zoals Het woeden der gehele wereld of Ik omhels je met duizend armen, zijn geflopt. Er staan wel enkele geheide hits op stapel, zoals Nachtrit van Dana Nechustan, Zwartboek van Paul Verhoeven, Wild Romance van Jean van de Velde en Zoop in India van Johan Nijenhuis, maar het is de vraag of die de daling kunnen keren.

Wolfers zegt te vrezen voor het effect van de 'filmbrief' die staatssecretaris Van der Laan vorige week verstuurde. Hierin verschuift zij de aandacht van de publieksfilm naar de artistieke film. 'We moeten uitkijken dat we nu niet alle geld en energie steken in films voor een heel klein publiek.'