BELGIË

Carl De Keyzer De galerie in het prachtige, op het nippertje geredde modernistische ‘zwart huis’ van architect Huib Hoste in Knokke, exposeert in zeven kamers zeven reeksen foto’s van Carl De Keyzer. Elke serie hoort bij een van de boeken die de Magnumfotograaf de afgelopen jaren publiceerde. In zekere zin zijn de opnames nieuw: geen ervan komt voor in de fotoboeken of werd eerder tentoongesteld. Gevangenen in Russische strafkampen (Zona), gelovigen in de VS (God Inc) of Europeanen na de val van de Muur (Evropa), steeds is De Keyzer een afstandelijke maar toch ook duidelijk participerende kijker. Na het winnen van het vertrouwen van zijn onderwerp legt hij hun ogenschijnlijk gewone leven van dichtbij bloot met groothoeklens en hard flitslicht, in kleur of in groots zwart-wit.

Extra libros, foto’s Carl De Keyzer, Het Zwart Huis, Dumortierlaan 8, Knokke, t/m 5 juni, za en zo 14-18u. Inl www.hetzwarthuis.be

Goed akelig In het stadhuis van Brussel en het Ropsmuseum in Namen heersen de schrik, de walging en de obsessie. Ze komen tot uiting in tientallen tekeningen van de Oostenrijker Alfred Kubin (1877-1959) en geestverwanten als Odilon Redon en Edvard Munch. Namen toont Kubin alleen in combinatie met zijn grote Belgische voorganger Félicien Rops (1833-1898). Beider voorbeeld Francesco Goya is nooit ver weg en ook hun Oostendse neefje James Ensor komt nu en dan om de hoek kijken. Kubin verbeeldt zijn angstaanjagende nachtmerries directer, wreder, in een grovere en niets verbloemende stijl.

Alfred Kubin & Redon, Goya, Munch, Rops, Ensor, Degroux, Stadhuis, Grote Markt, Brussel, wo t/m ma 10-17u. Inl 0032 22796434; Obsessies (Kubin en Rops), Félicien Ropsmuseum, rue Fumal 12, Namen, t/m 18 juni, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 81220110.

En verder De tulp in Antwerpen, t/m 31 mei, wandelgids en tentoonstellingen, Antwerpen 0032 32060937 en www.dewereldinantwerpen.be.